Hlavní obsah

Návrat ve velkém stylu slibuje reggae legenda Jimmy Cliff

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvák Jimmy Cliff (I Can See Clearly Now, The Harder They Come), jehož hudbu zná široká veřejnost třeba z filmu Kokosy na sněhu, patří k veteránům reggae, o jejichž významu se nediskutuje. Málokdo ale tuší, že ještě dnes něco vydávají. Cliff nyní slibuje nové album i návrat k filmovým rolím.

Článek

Jimmy Cliff letos pracuje ve studiu s Timem Armstrongem (Rancid) na novém řadovém albu. Dříve se sice vůbec neznali, ale Jimmyho label mu doporučil, aby si s Timem, který miluje reggae, zkusil zahrát, a padli si do noty.

Při prvním setkání prý Armstrong nevěděl, co dělat, tak začal na akustickou kytaru jamovat na téma staré písničky od The Clash The Guns of Brixton. Cliff se připojil s bubínky a začali si rozumět. "Bylo to magické," popsal nadšeně Armstrong. V listopadu by jim mělo vyjít EP a příští rok už plnohodnotné řadové LP.

Jimmy Cliff byl loni v Americe uveden do síně slávy a to ho pobídlo k intenzivní práci, protože nechtěl, aby to vyznělo tak, že končí. "Lidi v síni slávy mají tendenci tleskat a  říkat: Ok, už jsem všechno udělal. Ale pro mě je to nový začátek," říká 63letý Cliff.

S Armstrongem dali dohromady novou kapelu a nahrávají naživo se starou technikou, aby to znělo co nejvíc "vintage". Magazín Rollingstone popisuje, že nové písničky mají "uvolněnou, varhanami poháněnou atmosféru šedesátkového rock-steady".

"Připomněl mi hodně věcí, které jsem už zapomněl, přivedl mě zpátky ke kořenům," pochvaluje si Armstrong.

Jimmy Cliff dělá reggae už půl století. Na začátku šedesátých let se stal teenagerskou hvězdou na Jamajce a roku 1964 se dostal ke slavnému labelu Island Records, kde nahrál řadu hitů. Dnes jsou asi nejslavnější písně I Can See Clearly Now a The Harder They Come. Cliff hrál také zpěváka Ivana Matina ve filmu The Harder They Come z roku 1972 a stále doufá, že se k filmům vrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám