Hlavní obsah

Situace Jazzové sekce je tristní

Právo, Peter Kováč

Karel Srp a Joska Skalník zavzpomínali ve čtvrtek v pražském Syndikátu novinářů na události před 25 lety, kdy v září 1986 bylo zatčeno a uvězněno celé vedení Jazzové sekce, nezávislé československé kulturní organizace. Jazzová sekce vznikla v roce 1971 v Praze při příležitosti jazzového festivalu a měla přes pět tisíc členů.

Článek

Věnovala se hudebním, výtvarným a literárním aktivitám, mj. vydala v samizdatu i Hrabalův román Obsluhoval jsem anglického krále. Podle Karla Srpa represe režimu nepřežilo pět členů, kteří byli vystaveni soustavnému šikanování.

„Chodily na nás stovky udání, nejen od komunistů, ale i od nekomunistů.“ Dále uvedl, že po prvních domovních prohlídkách vrátili průkazku Jazzové sekce dva členové, ale všichni ostatní zůstali.

Počtem výslechů se podle Srpa proces s Jazzovou sekcí stal největším tažením komunistického režimu proti nezávislé kultuře v době normalizace.

Nemají granty ani sponzorské peníze

Současná situace Jazzové sekce – Artfora je po čtyřiceti letech existence tristní. „Máme obrovskou podporu intelektuálů, ale žádné granty nebo sponzorské peníze,“ tvrdí Srp, který sám na provoz kanceláře a rádia dává každý měsíc polovinu důchodu.

Podle slov Karla Srpa Ministerstvo kultury ČR nemá o jejich aktivity žádný zájem a z žádostí o státní finanční podporu se stala trapná a potupná procedura, která ve finále nemá žádný výsledek. „Když dnes nemáte okamžitě peníze na nájem a elektriku, hrozí vám bezprostředně exekuce,“ dodal Srp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám