Hlavní obsah

Retro: před 50 lety zněl hit Raye Charlese i pošťák The Marvelettes

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před 50 lety vyšly dvě slavné písně šesté dekády, Hit the Road Jack od Raye Charlese a Mr. Postman dívčí skupiny The Marvelettes. Oba dva jsme už mnohokrát slyšeli v amerických filmech.

Článek

Před 50 lety

Na konci srpna 1961 vydali v Tamla/Motown singl dívčí skupiny The Marvelettes Please Mr. Postman. Ten udělal ze čtveřice dívek superhvězdy, prodalo se ho víc než milión kusů a skupina už nikdy větší hit neměla. Pro mnohé fandy je Mr. Postman symbolem černošského soulu a celých šedesátých let.

Kariéra The Marvelettes (Gladys Hortonová, Katherine Andersonová, Georgeanna Tillmanová a Wanda Youngová) nebyla dlouhá, od vrcholu v roce 1961 vydaly ještě několik desek, ale v roce 1967 se nejvýraznější zpěvačka Gladys Hortonová rozhodla vdát a odejít a v roce 1970 už skupina přestala existovat.

Pokusy o pozdější sólové kariéry nijak slavně nedopadly a dnes už polovina skupiny nežije. Status legend jim už ale nikdo nevezme.

V září 1961 vydal Ray Charles slavnou taneční hitovku Hit the Road Jack. Na rozdíl od většiny Rayových hitů byl tento zběsile rychlý. Napsal ho americký zpěvák a skladatel Percy Mayfield a Ray Charles ho proslavil, když s ním dobyl americkou hitparádu Billboard.

Píseň je populární dodnes. Neodvažuju se odhadovat, kolik je coververzí a v kolika amerických filmech zazněla. Mimo jiné ji zpívali: The Animals, The Stampeders, Suzi Quatro, John Mellencamp, The Residents, Tokyo Ska Paradise Orchestra, Basement Jaxx, Tic Tac Toe, Sha Na Na, Jamie Cullum a mnoho dalších. Pěknou instrumentálku z ní udělal polský kytarista Partyzant.

Reklama

Výběr článků

Načítám