Hlavní obsah

Simple Plan: Písně z nového alba hodláme hrát navždy

Právo, Šárka Hellerová

Kanadská Simple Plan vystoupí v pátek v Praze. "Máme pocit, že se nám povedlo nahrát nejlepší album. Je na něm všechno, co máte na Simple Plan rádi. Zábava, energie i pár hlubších písní. Chtěli jsme, aby bylo výjimečné. Věděli jsme, že některé písně budeme hrát nejen pár příštích let, ale navždy," řekl v rozhovoru Sébastien Lefebvre ze skupiny Simple Plan.

Článek

Na hudební scéně jste dvanáct let. Je to pro vás stále zajímavé?

Ano, je. Stále si velmi užíváme navštěvování nových míst a možnost potkávat nové lidi. Pořád je pro mě výjimečné, že po celém světě existují lidé, které zajímá, co děláme. To je důvod, proč pokračovat. Nové podněty přicházejí s každým albem. Dodnes mám při vstupu na pódium bláznivý pocit. Děláme to právě proto, abychom viděli fanoušky reagovat. Jsem šťastný, že jsem před dvaceti lety sáhl po kytaře.

Vaše kapela působí na první pohled velice soudržně. Bylo ale někdy v minulosti období, kdy v ní bylo napětí?

Nemluvil bych o celém období. Chci říct, že je to jako se vším v životě. Stalo se, že jsme se pohádali, ale vyřešili jsme to a posunuli se zase dál. Díky tomu jsme stále rádi spolu a za celou dobu v sestavě kapely nenastaly žádné změny. Na to jsme opravdu pyšní.

Dokážete vy sám odhadnout, jak dlouho mohou ještě Simple Plan fungovat?

To by byl opravdu jenom odhad. Budeme pokračovat, dokud budou mít lidé o naši hudbu zájem. Ale nemám pocit, že bychom to měli zabalit. Někdy nastává trochu útlum, ale nyní nevidím žádný důvod, proč bychom měli končit.

Pocházíte z Kanady. Sledujete lední hokej?

To je tak trochu povinnost. Opravdový hokejový fanoušek je ale náš bubeník Chuck. Zná hráče, statistiky, týmy a tak…

Nedávno jste vydali nové album Get Your Heart On! Přistupovali jste k jeho přípravě jinak než k těm minulým?

Nijak zvlášť. Chtěli jsme, aby na něm byly skvělé písně, a chtěli jsme si při natáčení užít hodně zábavy. Přáli jsme si, aby i album bylo zábavné, a jsme nadšeni z výsledku. Máme pocit, že se nám povedlo nahrát nejlepší album. Je na něm všechno, co máte na Simple Plan rádi. Zábava, energie i pár hlubších písní. Chtěli jsme, aby bylo výjimečné. Věděli jsme, že některé písně budeme hrát nejen pár příštích let, ale navždy.

Na desce je řada zajímavých hostů. Jak třeba došlo ke spolupráci s Natashou Bedingfield v písni Jet Lag?

Prostě jsme potřebovali někoho s úžasným hlasem, kdo tu píseň povznese na vyšší úroveň. Natasha si ji zamilovala a odvedla fantastickou práci. Je to moc fajn žena, přišla i na natáčení videoklipu. Práci s ní jsme si opravdu užili.

Velmi zajímavá je i písnička Summer Paradise, v níž hostuje K’naan. Podílel se nějak na jejím vzniku?

Napsal si svůj part, který je úžasný. Když jsme začínali, nikdy jsem si nedovedl představit, že bychom měli tak dobrý kus písničky v jiném stylu. Pokaždé, když to slyším, rozesměje mě to a mám z toho dobrý pocit.

Existuje pro skupinu Simple Plan nějaké nosné téma v textech?

Každá písnička je jiná. Spojuje je ale poctivost. Píšeme o tom, co známe – o zkušenostech a věcech, které jsme prožili my, naši přátelé nebo fanoušci. Ostatně bylo by divné psát o něčem, co neznáme.

Co máte rád na živých koncertech?

Okamžitou reakci, energii – co byste na tom nemilovali. Pro většinu kapel je to jako droga. Drží vás to ve hře. Moc rád si prohlížím fanoušky pod pódiem, i ty vzadu. Občas i ty nahoře. Koukám na ně, jak zpívají, zatímco běžím z jedné strany pódia na druhou.

Vzpomenete si na nějaký zážitek, který vás při koncertu potkal?

Zažili jsme už skoro všechno. Třeba nám občas kytarista Jeff padá z pódia.

Se kterou kapelou na hudební scéně máte přátelské vztahy a proč?

Už asi rok se kamarádíme s kluky z kapely All Time Low. Potkali jsme je minulé léto. Jsou to milí lidé, kteří přinášejí do hudby svěží vánek. A navíc jsou k popukání. Pokaždé mě rozesmějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Traband: Hudba se bude drát nahoru vždycky

Skupina Traband vydala album Neslýchané s DVD pro neslyšící. "Myslím, že hudba se bude drát nahoru vždycky a bude se drát od lidí, kteří mají potřebu nedělat...

Výběr článků

Načítám