Hlavní obsah

Národní divadlo uvede v září čtrnáct premiér

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem čtrnáct premiér nabídne pražské Národní divadlo (ND) od září svým divákům. Program 129. sezóny představili zástupci souborů na úterní tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Národní divadlo

Článek

„To úctyhodné číslo sezóny je pro nás velmi závazné. Národní divadlo je jedním ze symbolů národní identity, ale také živým uměleckým organismem, který chápe tradici jako úkol k hledání stále nových řešení i jako úsilí o uměleckou kvalitu,“ říká ředitel ND Ondřej Černý. Osm titulů uvede činoherní soubor. Vedle klasiky, jakou představuje Shakespearův Král Lear, Beaumarchaisova Figarova svatba či Ionescův Nosorožec, to bude především současná tvorba.

Světovou premiéru budou mít hry Petra Zelenky, Karla Steigerwalda a Martina Františáka, současností se zabývá i hra Lucy Prebbleové Enron a mezinárodní projekt Můj soused, můj nepřítel s velmi aktuálním tématem konfliktního etnického i sociálního soužití. Repertoár doplní i rodinný titul – divadelní adaptace filmu Juraje Herze Deváté srdce. Baletní soubor uvede triptych britského choreografa Christophera Bruce Moonshine a klasickou Šípkovou Růženku P. I. Čajkovského.

Závěr sezóny pak bude patřit ohlédnutí za deseti lety vedení souboru uměleckým šéfem Petrem Zuskou. Opera zahájí sezónu Dvořákovým Jakobínem, následovat bude původní novinka Čarokraj Marko Ivanoviče, Brittenova Gloriana a Mozartův Don Giovanni. Tři operní a jednu baletní premiéru představil i umělecký šéf Rocc Státní opery Praha, která bude od 1. 1. 2012 majetkově propojena s Národním divadlem, a umělecké vedení Laterny magiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám