Hlavní obsah

Staří Red Hoti se učí novým kouskům

Novinky, Stanislav Dvořák

Už desáté album kalifornských veteránů Red Hot Chili Peppers (RHCP) I'm with You nám připomíná mimo jiné to, že čas pádí rychle a že starého psa, navzdory lidové moudrosti, ve skutečnosti lze naučit nové kousky, tedy alespoň pár.

Článek

RHCP už nemají kytaristu Johna Fruscianteho, který je svým skladatelským umem táhl hodně nahoru, nahradil jej mladý Josh Klinghoffer. A hned na začátku kousněme do kyselého jablka (ať to máme za sebou): kytara není tak dobrá jako ve starých věcech.

Kdo si pamatuje vypečené riffy z alb Blood Sugar Sex Magik (1991) a One Hot Minute (1995), bude si připadat, jako by přešel ze šťavnatých steaků na rohlíkovou dietu. Dobrá polovina písniček je nudná, někdy to zachraňuje Fleova basa, jenže nejde hodinu poslouchat jen basu.

Na druhou stranu Kiedis velmi slušně zpívá a nově se definující kapela přišla s některými nápady, které byste od nich v devadesátých letech nečekali – sóla na trubku nebo chytlavý klavír v Even You Brutus. RHCP se zkrátka změnili, rozjetá bláznivá funky mašina z roku 1991 už hudebně, ale ani fyzicky neexistuje. Jejich novinka I'm with You je lepší než neúnosné a obludně dlouhé album Stadium Arcadium, ale bombu nečekejte. To nejlepší už tu bylo.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám