Hlavní obsah

Na benátském Lidu začíná 68. ročník Mezinárodního filmového festivalu

Právo, Karel Och (autor je uměleckým ředitelem MFF KV.)

Na ostrovním letovisku Lido, jež odděluje benátskou lagunu od Jadranu, ve středu startuje už 68. ročník nejstaršího filmového festivalu na světě.

Článek

Mezi pětašedesáti filmy ve třech hlavních sekcích bude mít svého zástupce i Česká republika, debutující režisér Tomáš Luňák uvede v hlavním sále festivalu o nedělní půlnoci ve světové premiéře dlouho očekávané komiksové železniční blues Alois Nebel autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99.

Hlavní porota pod vedením Darrena Aronofského má před sebou dvaadvacet mimořádně slibných filmových zážitků. Jeden z nich bezesporu nabídne režisér a herec George Clooney, jehož politické drama ze zákulisí prezidentských primárek The Ides of March (Březnové idy) festival zahájí.

Festivaloví návštěvníci jej hned během prvního víkendu budou moci porovnat s konverzační komedií Romana Polanského Carnage (Bůh masakru) natočenou podle divadelní hry francouzské autorky Yasminy Rezy známé divákům Činoherního klubu. Kontroverzního umělce na Lido doprovodí jeho herečky Kate Winsletová a Jodie Fosterová.

Do boje o festivalové ceny se postupně přidají i Todd Solondz se snímkem Dark Horse (Temný kůň), autorka proslulého animovaného snímku Persepolis Marjane Satrapiová s dobovým dramatem Chicken with Plums (Kuře na švestkách) nebo benátské stálice Američan Abel Ferrara, který je podepsán pod snímkem 4:44 Last Day on Earth (4:44 Poslední den na Zemi) či Francouz Philippe Garrel, tvůrce filmu That Summer (To léto).

Cenu za přínos filmu dostane Al Pacino

Role poroty je letos skutečně nezáviděníhodná, mezi dalšími soutěžícími jsou totiž i režiséři William Friedkin, David Cronenberg, Alexander Sokurov či dvojice britských tvůrců Andrea Arnold a Steve McQueen.

Zvučná jména nechybějí ani mimo hlavní soutěž, své nové filmy v Benátkách představí mimo jiné Steven Soderbergh, Madonna nebo Jonathan Demme. Paparazzi budou mít napilno, po červeném koberci se projdou Jude Law, Matt Damon, Gwyneth Paltrowová, Viggo Mortensen nebo Keira Knightleyová. Festivalových vavřínů za přínos filmu se dočkají světově proslulý herec Al Pacino a domácí legenda Marco Bellocchio, ceny budou rozdány v sobotu 10. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám