Hlavní obsah

Lady Gaga a detektivky v Číně vadí, Dylan nezlobil

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská diktatura pokračuje v boji proti "vulgární" západní kultuře, která by mohla podle úřadů poškodit "národní kulturní bezpečnost". Na novém internetovém blacklistu, který vydává ministerstvo kultury, je 100 písní, informovala BBC. Kupodivu dobře vychází s čínskými úřady Bob Dylan.

Foto: Profimedia.cz

Koncert Boba Dylana v Číně 6. dubna 2011

Článek

Všechny internetové servery, které se chtějí vyhnout návštěvě čínské policie, musí odstranit zmíněné písničky do 15. září. Internet je v Číně přísně kontrolován a nezáleží na tom, jestli jde o čínské nebo západní stránky. Z vyjádření úřadů ale prý není jasné, jestli nyní jde hlavně o nelegální stránky, nebo o všechny. Mnoho ze zakázaných umělců pochází z Asie, ale jsou mezi nimi také Američané a Britové. Několik nahrávek pochází od Lady Gaga, některé od Beyoncé, Katy Perryové a dokonce i od Backstreet Boys.

Zato Bob Dylan nedávno v Číně vystupoval bez problémů, protože seznam písní posílal předem komunistické vládě ke schválení. V Americe za to sklidil kritiku.

Někteří ho kritizovali za to, že nezařadil nejvýraznější protest-songy z 60. let. Dylan ale odpověděl, že to není pravda. Zahrál prý všechny písně, které chtěl, a o cenzuře nemůže být řeč. Uvedl, že čínská vláda ho požádala o seznam písní, ale protože playlisty neustále mění, poslal jim seznamy z posledních tří měsíců. Nikdo mu prý neřekl, že jsou některé písně nebo verše zakázané, a tak hrál všechno.

Maureen Dowdová z New York Times zpěváka ostře kritizovala za to, že právě Dylan, který toho tolik nazpíval o svobodě, při pobytu v Číně neřekl ani slovo o známém umělci Ai Wei Weiovi, který je vládou šikanován a vyšetřován pro zřejmě vymyšlené zločiny, protože si dovolil upozornit na skutečné poměry v diktatuře.

V televizi místo detektivek strana

V květnu čínská vláda dočasně zrušila oblíbené televizní detektivky. Pekingské noviny citovaly šéfy televizních stanic, kteří uvedli, že zákaz krimi pořadů bude platit do 1. července. Program se musel vyladit, aby více souvisel s výročím komunistické strany.

Státní firma China Film Group vypustila k výročí svůj nový monstrózní blockbuster s názvem Založení strany, který režíroval renomovaný John Woo.

Reklama

Výběr článků

Načítám