Hlavní obsah

Festival Das Filmfest bude o Zdi i brutální RAF

Novinky, Stanislav Dvořák

Pravidelný pohled do světa filmu německy mluvících zemí přináší pražský Das Filmfest. Šestý ročník proběhne ve dnech 19. až 23. října v kinech Lucerna a Evald a později v brněnském Kině Art.

Článek

Festival má celkem čtyři sekce, jež se věnují třeba rebelství, tématu smrti nebo berlínské zdi. O rebelovi je např. hraný debut dokumentaristy Andrease Veiela s názvem Kdo, když ne my (Wer wenn nicht wir). Film získal bronzovou německou filmovou cenu a nabízí nezvyklý pohled na rok 1977. Milostný příběh se v něm prolíná s událostmi předcházejícími útokům teroristické organizace Frakce Rudé armády (RAF).

V Karlových Varech už měl úspěch snímek Lollipop Monster (Ziska Riemannová) a další diváckou lahůdkou bude v sekci Rebelové historické velkodrama Poll v režii Chrise Krause o zvratech v Evropě v roce 1914.

"Rakouská režisérka Marie Kreutzer pak přiveze do Česka svůj debut Bez otce (Die Vaterlosen), promítaný letos v rámci soutěžní sekce festivalu Berlinale a v Grazu na Diagonale 2011, kde toto intimní drama ověnčily hned čtyři trofeje. Pohnutá cesta dodnes citově zmatených potomků obyvatel jedné hippies komunity do vlastní historie je poznamenána letitým tajemstvím jejich rodičů," uvedla Silvie Marková z agentury Smart Communication.

Fanoušci nepřijdou ani o Moritze Bleibtreue 

Zkrátka nepřijdou ani fanoušci herce Moritze Bleibtreue (Lola běží o život, V červenci, Mnichov, Experiment), který má hlavní roli ve filmu režiséra Wolfganga Murnbergera Můj nejlepší nepřítel (Mein bester Feind) z období 2. světové války.

Atraktivní sekce Die Mauer/Zeď připomene 50. výročí stavby Berlínské zdi. "Filmfest představí například satirickou road-movie režiséra Gerharda Kleina z roku 1963 Sonntagsfahrer (Sváteční řidiči), jejíž tragikomický podtón čekal desetiletí na přijetí ze strany německých diváků. Vykresluje absurditu životů rodin v 60. letech žijících na východní straně zdi a nebere si přitom žádné servítky. Autor scénáře Wolfgang Kohlhaase loni získal na Berlinale cenu Zlatý medvěd za celoživotní dílo (Léto v Berlíně, Whiskey s vodkou atd.)," dodala Marková.

Nebudou chybět ani dokumenty. Více najdete na www.dasfilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám