Hlavní obsah

Spielberg uvádí lotra na hranici snů a reality

Novinky, Michal Procházka

Frank Abagnale, hrdina nového filmu oscarového režiséra a producenta Stevena Spielberga, se už v teenagerovských letech od svých vrstevníků lišil. "Nebral drogy, ani neházel po policii kamení," jak se podle slov jeho maminky bavili v 60. letech stejně staří vrstevníci. Stal se už v šestnácti jedním z nejmazanějších bankovních lupičů Ameriky.

Článek

Steven Spielberg uvádí nový film Chyť mě, když to dokážeš Lotr na hranici snu a reality Michal Procházka Frank Abagnale, hrdina nového Spielberg (Indiana Jones, Jurský park, Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana, Minority Report) předvedl v novém filmu Chyť mě, když to dokážeš trochu jinou verzi takzvaného Amerického snu, aneb jak přijít k velkým penězům, prestiži a založit velkou spokojenou rodinu, základ státu.

Z vězení do FBI

A celý příběh natočil v podobě komediální a svěží kriminálky na motivy osudu "skutečného" lotra, který se nakonec přes vězení dostal až do řad agentů FBI, napsal autobiografii a dnes vydělává milióny jako poradce ohledně bezpečnosti bankovních šeků (může se prokázat velkými zkušenostmi v oboru).

Mladý Abagnale (ve filmu jej ztělesnil Leonardo DiCaprio) poté, co utekl ze střední školy, vybral z bankovních domů na falešné šeky přes čtyři milióny dolarů.

Velkorozpočtový biják

Film se tentokrát rozjíždí pomalu. Muž, který chytil Abagnalea- nadmíru svědomitý agent FBI Carl Hauratthy (Tom Hanks prokázal komediální talent) přijíždí do Francie, aby vězněného lumpa deportoval za oceán.

A aby se americkým divákům dostalo civilizačního zadostiučinění, tehdejší věznice nad Seinou jsou zanedbané, jako jsou snad v Albánii, a francouzští dozorci a poldové připomínají násilíchtivé divochy, kterým nedopatřením navlékli uniformu. Vzhledem k dnešní politické situaci dost pikantní.

Od té chvíle se retrospektivně odvíjí Abagnaleův příběh. Spielberg natočil velkorozpočtový biják, kterému nechybí celebrity, komparsy a hollywoodské konvence, naštěstí ani vynikající hudba ve stylu retro (John Williams- nominace na letošního Oscara) a inteligentní, třebaže efektní styl vyprávění.

Spielberg nejde "na maso"

 Film je silný tam, kde baví humorem, toporným policajtem a geniálním lumpem, jejich honičkami a útěky ať už z obklíčeného letiště v doprovodu letušek, z hotelového pokoje v kůži agenta rozvědky nebo toaletou z letadla.

Snímek naopak pokulhává, když se snaží psychologicky ospravedlňovat lotrův pád mezi zločince sentimentálním líčením rodinného zázemí. Je sice pravda, že téměř každý člověk "bestie" prošel bestiálním dětstvím, ale Spielberg není Zola a vlhké oči Leonarda DiCapria "hrají" něco jiného, než zrovna upřímný synovský bol nad rozvodem rodičů.

Scény, kdy mladý Abagnale načapá matku s milencem, stejně jako když na obědě v luxusní restauraci nabízí otci, velkohubému patriotovi a neúspěšnému podvodníčkovi (Christopher Walken byl za tuto roli nominován na Oscara) cadillac, jsou zajímavé, ale chybí jim odvaha jít "na maso".

I nejbysřejší myš bývá kočkou lapena

Abagnale představuje snílka a zároveň schopného podvodníka, který žije na hranici své podvodnické fikce a reality. Ale jak svede geniálně zfalšovat šeky nebo se vydávat za pediatra a chovat se přirozeně v uniformě leteckého pilota, tak neumí zvládnout obyčejný život.

V den svatby přichází o milovanou Brendu (Amy Adams zahrála excelentně dívku-chudinku. Na malém prostoru ji navíc vtiskla vřelou citovost, jemnou krásu i hloubku) a samotě o vánocích vzdoruje i tak, že drze volá agentu Hauratthymu, který jej honí. Ale i ta nejbystřejší myš nakonec ví, že ji kočka jednou chytí. Diváci mohou nyní ocenit, jestli je chytí i nový Spielbergův film.

Chyť mě, když to dokážeš (2002) režie: Steven Spielberg, Kamera: Janusz Kaminski, Scénář: Jeff Nathanson podle autobiografické knihy Franka W. Abagnalea, Hubda: John Williams, USA, 135 min

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám