Hlavní obsah

Punk jsou dobré písně zahrané špatnými muzikanty, říkají NoFX

Novinky, Alex Švamberk
Praha

Výjimečný koncert zažil v úterý pražský Lucerna Music Bar. Vystoupila tam kultovní kalifornská punková skupina NoFX, která patří k předním představitelům melodického punku. Její vystoupení bylo nejen energické, ale také velmi pestré s přesahy do dalších žánrů.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

NoFX v Lucerna Music Baru

Článek

NoFX chtěli vystoupit v klubu, přestože by dokázali zaplnit menší halu. Ale věděli, co činí, NoFX jsou klubová kapela a v intimnějším prostředí, kdy jsou jen kousek od diváků, lépe navazují kontakt s posluchači. Poznámky Fat Mika i odbočky k jiným žánrům vyznívají mnohem přirozeněji, než tomu bylo loni na Rock For People, kdy bylo jejich vystoupení trochu rozbité.[celá zpráva]

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Fat Mike a Eric Melvin z NoFX

Zařazení ska, reggae, dubu i skoro lidových popěvků mezi punkové vypalovačky působilo v klubu integrálně a současně ukázalo, proč jsou NoFX tak výjimeční. Nejsou jednorozměrní, nemyslí si, že musejí hrát jen podle jednoho mustru. Podobně jako The Clash se nebojí sahat k hodně vzdáleným žánrům, přičemž odbočky jsou dotažené, ve ska zněla trubka, v reggae klávesy a v dubu echované bicí. Odlišnost písní umocňovalo také to, že si muzikanti mezi sebou přehazovali kytary a basu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Eric Melvin hrál na závěr koncertu na akordeon

Zakončit celý večer dlouhou odrhovačkou hranou jen na akordeon by v hale nevyznělo, v klubu to byl ale geniální nápad.

Před koncertem poskytl exkluzivně Novinkám rozhovor kytarista Eric Melvin, který v kapele hraje od roku 1983.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

El Hefe z NoFX

Jaké to je hrát tolik let v NoFX?

No je to skvělé, jako být v rodině, Mike je jako bratr.

Vnímáte nějak proměny scény?

Kapely, se kterými jsme začínali, hrají dnes na stadiónech odlišné styly, ale my pořád děláme totéž. Připadám si občas divně, změnilo se i publikum, i když pár starších fanoušků zůstalo. Ale občas mám pocit, že hrajeme lidem, kteří nás neznají, takže jim musíme ukázat, kdo jsou NoFX, o čem to je. Ale i to je zajímavé, protože je to výzva.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Eric Melvin z NoFX

Přinášíte jim nějaké poselství?

No to je těžký říci, asi že si mají punk rock užívat s námi, sdílet stejný pocit. Někdo by byl možná víc protináboženský nebo političtější, jako Mike. Pro mě je ale punk rock o zábavě, o tom sami se bavit.

Hrajete už dlouho. Jak vybíráte písně do koncertního repertoáru?

Hrajeme tak dlouho a máme teď tolik písní, že je těžké z nich vybírat. Je jich tolik, že to vždycky dopadne tak, že nezazní nějaká, kterou by si někdo přál slyšet, ale my taky máme na vystoupení jen hodinu a půl. Nemůžeme hrát dýl, nejsme Journey nebo Bruce Springsteen, abychom hráli dvě hodiny.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Eric Melvin z NoFX

Většinou nehrajeme každý večer stejný program. Snažíme se, aby to pro nás bylo pořád zajímavé, snažíme se přinášet nějaké starší písně, které jsme dlouho nehráli. A písně hrajeme pokaždé jinak.

Proč jste začal hrát punk?

Bylo to kvůli desce Circle Jerks Group Sex. Ale už předtím jsem slyšel hodně z nové vlny, jako bylo Police nebo Joe Jackson. A když jsem slyšel Circle Jerks, fascinovalo mě to, bylo to cool, pořád se měnilo tempo, byla to ta nejskvělejší věc, co jsem slyšel. Říkal jsem si, tohle chci dělat, a ono to šlo, protože nikdo nemusel být skvělý muzikant, aby mohl hrát punk. Jak jednou řekl Mike, punk rock jsou dobré písničky hrané špatnými muzikanty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám