Hlavní obsah

Nová CD - Lenny Kravitz, oblíbenkyně Amy Winehouseové a naši

Právo, Jaroslav Špulák

V tomto týdnu se na trh dostala očekávaná devátá studiová kolekce amerického zpěváka Lennyho Kravitze. Kolem ní je momentálně soustředěna celosvětová pozornost, o desce se diskutuje a spekuluje. Za zmínku jistě stojí i druhé album Angličanky Dionne Bromfieldové, které krátce před svou smrtí stihla pokřtít Amy Winehouseová.

Článek

Lenny Kravitz: Black And White America

Charakteristické kytarové riffy, v nich v zásadě docela poklidné melodie, které ještě dlouho po vyslechnutí doznívají v hlavě, a kritické i lyrické texty, přesně podle toho, jakou atmosféru má daná skladba. To je novinka amerického zpěváka a skladatele Lennyho Kravitze. Deváté studiové album několikanásobného držitele cen Grammy vznikalo v Paříži a na Bahamách.

Jde o první nahrávku pod hlavičkou firmy Roadrunner Records, která tvrdí: „Je to sbírka rockově-funkových skladeb, v nichž je mnoho pro Lennyho charakteristických postupů, které se během posledních dvaceti let staly jeho poznávacími znameními.“ Název kolekce má co do činění s dokumentárním filmem, který před časem viděl Kravitz v televizi. Byl o rasismu v Americe poté, kdy byl zvolen Obama prezidentem. Na obalu desky je zpěvákova fotografie z dětství. Prý ji vybíral z několika kandidátů z téhož období, ale tahle mu připadla nejpřesvědčivější a nejlépe odpovídající náladě kolekce.

Roadrunner Records/Warner Music/Supraphon

Dionne Bromfield: Good For The Soul

Je jí teprve patnáct let, narodila se v Londýně a má naprosto pozoruhodný hlas. Chtělo by se skoro napsat, že by mohla být pokračovatelkou nedávno zesnulé Amy Winehouseové. Má to totiž své důvody. Její v pořadí druhé album Good For The Soul jí zmíněná zpěvačka krátce před svou červencovou smrtí pokřtila a navíc kolekce vyšla na labelu Winehouseové. Bromfieldová i z toho důvodu udělala v posledních týdnech „díru do světa“.

Objektivně je ale jasné, že posluchač má co do činění s dívkou, která skvěle ovládá svůj výraz a má nadto k dispozici velmi silné písničky. Nahrávka přináší čtrnáct skladeb, na kterých se Bromfieldová představuje z velké části též jako autorka hudby a textu. Jestliže se na britských ostrovech nahlas hovoří o naději do budoucna, berme to vážně. Toto album je opravdu velice povedené.

Universal Music

Nuck Chorris Gang: Lovu zdar!

Česká víceméně hiphopová kapela Nuck Chorris Gang vydává své druhé album a drží se na něm toho, co přinesla na svém tři roky starém debutu. Po většinu jeho obsahu se drží lehčích témat plných určité dávky recese, ironie a sarkasmu, přičemž místy nechybí ani skladby z vážnějšího soudku.  Mezi hosty alba jsou Jakub Štěpánik z Hoochie Choochie Bandu, Rudolf Brančovský z Poletíme?, Jaromír Hnilička a Marian Jaslovský, muzikant tělem i duší, který stojí za desítkami projektů. Ten na kolekci vystřídal několik nástrojů a ujal se i role producenta. Se svým kolegou Rolandem Kánikem ze Studia SonicCat všechny skladby protáhli analogem, aby zvuk dostal sílu.

Nuck Chorris Gang & Šworc Rekorc

X-Core: Life And Stuff

Znojemská rocková čtveřice na svém novém počinu zásadně změnila svou tvář. Jestliže se dosud na svých nahrávkách pohybovala především v ranku tvrdé hardcorové hudby s přesahy k metalu, tentokrát se přiklonila k větší melodičnosti. Za producentského dohledu Němce Rolanda Grapowa nahrála sbírku přehledných skladeb, v nichž převažuje rockový zvuk osmdesátých let.

V jedné skladbě zpívá jako host Derrick Green z kapely Sepultura. Celkově album především ukazuje směr, jakým by se mohla kapela v budoucnu vybrat. Je totiž obvyklé, že některé tvrdě rockové party časem sáhnou po větším rockovém mainstreamu a překvapují svou schopností melodiky. X-Core k tomu mají po tomto albu nesporně namířeno.

vl. náklad

Reklama

Výběr článků

Načítám