Hlavní obsah

Krádež Mony Lisy šokovala před 100 lety celý svět, našla se až za dva roky

Paříž
Aktualizováno

Přes dva roky nebylo po nejslavnějším obrazu světa ani vidu ani slechu. A tisíce lidí proudily do muzea jen proto, aby viděly prázdné místo na zdi. Monu Lisu Leonarda da Vinciho ukradl z pařížského Louvru přesně před 100 lety bývalý italský zaměstnanec muzea Vincenzo Peruggia, který byl přesvědčený o tom, že obraz patří Itálii. Nevelký olej na topolovém dřevě se do Louvru vrátil až 1. ledna 1914.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Monu Lisu ukradl bývalý italský zaměstnanec muzea Video: Reuters

 
Článek

Tehdy devětadvacetiletý natěrač a tapetář Peruggia, se v muzeu schoval již v neděli 20. srpna 1911 večer. V pondělí 21. srpna, kdy byl Louvre zavřený a prováděly se v něm různé řemeslné práce a úklid, hned po ránu Peruggia obraz sundal ze zdi, dal pod bílý zaměstnanecký plášť, který si dříve opatřil, a prostě odešel. Prázdného místa na zdi si zaměstnanci muzea všimli až v úterý v poledne.

Dostal jen sedm měsíců

Stopa se objevila až po více než dvou letech a vedla k nalezení obrazu. Peruggia byl odsouzen jen na sedm měsíců vězení, po první světové válce se vrátil do Francie, kde měl obchod s barvivy. Zemřel ve Francii v září 1947. Po své záchraně Mona Lisa procestovala celou Itálii, kde se na ni chodily dívat statisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám