Hlavní obsah

Češi si na festivalu v Edinburghu vedou skvěle

Novinky, Veronika Macleod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Každoročně v srpnu se v Edinburghu pořádá několik uměleckých festivalů, díky nimž získává skotská metropole nenapodobitelnou atmosféru. Koná se zde například festival vojenských kapel Edinburgh Military Tattoo, Mezinárodní knižní festival, Edinburský mezinárodní festival a také nejvýznamnější z nich - světový festival umění Fringe. Na tom letos zazářili i čeští zástupci.

Článek

Fringe paradoxně vznikl pouze jako odnož Edinburského mezinárodního festivalu. Název v překladu znamená okraj či něco méně důležitého a populárního. Jeho původ sahá do roku 1947, kdy se poprvé pořádal Edinburský mezinárodní festival, na který dorazilo i několik nezvaných umělců a každoročně jich přijíždělo víc a víc. Svá představení odehráli, ale nikdy nebyli festivalem akceptováni. Proto si nakonec v roce 1959 založili vlastní spolek Fringe, a tak se festivalový "outsider" velmi rychle stal největším uměleckým festivalem světa.

Dodnes je Edinburský mezinárodní festival zaměřen na vážnou hudbu, klasický tanec a divadlo a umělci, které vybírá zvláštní komise, mívají zvučná jména. Oproti tomu v rámci Fringe může vystupovat kdokoliv a téměř kdekoliv, aktéři si ovšem musí zaplatit tučné zápisné, zajistit si prostory a ubytováni. To se často některým umělcům velmi prodraží, když se jim nepodaří v tak velké konkurenci přilákat dostatečný počet diváků.

Česká republika má letos dva zástupce, oba v kategorii tanec a fyzické divadlo. A českým umělcům se ve Skotsku daří. Letos jsou jimi Cirk La Putyka s představením La Putyka a taneční duo Dot504 s vystoupením Mah Hunt. Obě tělesa vystupují v Zoo Southside, což je prostor nacházející se v centru města. Dot504 nejsou v této zemi žádnými nováčky, za poslední dva roky si odvezli z festivalu několik ocenění.

Herec Rosťa Novák z La Putyky je tu už podruhé, předloni to ovšem bylo s jiným projektem. Skutečnost, že se spolek Cirk La Putyka dostal na Fringe, je hlavně jeho zásluha, zařizování trvalo celé dva roky. Na představení má zásluhu 22 členů, a tak to bylo náročné nejen organizačně, ale hlavně finančně.

"V Praze máme neustále vyprodáno a nemusíme každý den do ulic propagovat naši tvorbu a lákat lidi, aby se přišli večer podívat, tady nás to naučilo vážit si toho, co máme doma," řekl Novák, autor představení La Putyka.

Denně mají návštěvníci festivalu na výběr z téměř 500 vystoupení, konkurence je naštěstí neohrozila a doposud každý večer dorazilo i přes nepříznivé skotské počasí plné hlediště. Hodinové vystoupení, které hravě zvládají v angličtině, dokáže každého strhnout do hospodské atmosféry a pobaví publikum z různých částí světa nejen akrobatickými a tanečními kreacemi "opilých" herců, ale i originálním a poetickým zpracováním hospodské tématiky. Obvykle doprovází tento spolek živou hudbou trojice muzikantu účinkujících v Nightwork, ti ale kvůli koncertům zůstali v Česku. Noví hudebníci jsou ovšem stejně kvalitní a do týmu skvěle zapadli. Těm, kteří při představení vyschlo v krku, je po vystoupení v místním baru výměnou za vstupenku nabídnut český zlatý mok.

Krajany čeká v Edinburghu ještě několik hraní, a to až do 27. srpna, Dot504 se s festivalem rozloučí už v sobotu. Tomu, že vystoupeni Čechů stojí za zhlédnutí, nasvědčuje i fakt, že nabídky na další vystoupení a festivaly do zahraničí se jen hrnou. Díky jejich prezentaci a tvrdé práci ve Skotsku tak přijali pozvání do Finska, Dánska, Polska a dalších zemí.

Zájemcům o návštěvu festivalu se doporučuje sjednat si ubytování dopředu, na výběr je místní kemp, hostely, pensiony a nepřeberné množství hotelu všech kategorii. Informace o Fringe najdete na www.edfringe.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám