Hlavní obsah

Cranachovo dílo je kompletně přístupné v internetovém katalogu

Právo, Peter Kováč

V německém Stuttgartu vznikl projekt kompletního vědeckého katalogu díla renesančního malíře Lucase Cranacha a jeho dílny, přístupný pro registrované zájemce na internetu pod adresou www.cranach.net.

Foto: Foto archiv, Profimedia.cz

Lukas Cranach předělal téma benátských kurtizán na příběh z antického Říma: zněuctěná Lukrécie se rozhodla, že dobrovolně spáchá sebevraždu poté, co byla znásilněna synem etruského krále.

Článek

Odborníci tak budují unikátní databázi, která nabídne přehled o tom, co umělec za život vytvořil. A Cranach byl pilný autor. V této chvíli katalog registruje 1022 maleb a 347 kreseb.

Foto: Archiv, Právo

Lucas Cranach: Madona s dítětem

Projekt se zabývá i obrazy ze sbírek v České republice. Cranach totiž v 16. století přitahoval pozornost mnoha českých a moravských mecenášů, např. pro pražskou katedrálu sv. Víta namaloval hlavní oltář, který byl z velké části zničen protestanty v roce 1619.

V severních Čechách našel velké uplatnění i jeden z Cranachových oddaných žáků – Mistr IW, který na svých obrazech zanechával tyto iniciály.

Reklama

Související témata:

Související články

Národní galerie chystá korejskou exkluzivitu

Jak informovala Národní galerie v Praze (NG), výstava Ahae: Pohled z okna se přesune z poslední zastávky ve Vanderbilt Hall newyorského centrálního nádraží do...

Výběr článků

Načítám