Hlavní obsah

Lidé se loučili se spisovatelkou Monyovou, obřadní síň zaplnili do posledního místa

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva starší synové, ve věku 20 a 23 let, rodiče, příbuzní a značné množství kamarádů, ale také čtenářů se přišlo rozloučit se zavražděnou spisovatelkou Simonou Monyovou(†44). Tu s největší pravděpodobností ubodal její vlastní manžel a vydavatel Boris Ingr (45).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pohřeb spisovatelky Simony Monyové

Článek

K tragédii došlo předminulý týden ve čtvrtek v jejich rodinném domě ve čtvrti Obřany. Podle dostupných informací se Ingr po činu pokusil spáchat sebevraždu. S těžkými zraněními byl pak podezřelý muž převezen do nemocnice, kde byl několik dní ve vážném stavu udržován v umělém spánku. Jeho zdravotní stav se v závěru minulého týdne zlepšil natolik, že ho už  policie obvinila z podezření z trestného činu vraždy.

Spisovatelka měla tři syny. "Je to pro nás nečekaná tragédie. Nyní se hlavně musíme postarat o kluky," řekl ČTK po obřadu bratr Monyové Gustav Urbánek. Dva mladší synové spisovatelky by v budoucnu měli žít s jeho rodinou. Nejmladšímu synovi Monyové je sedm let. Urbánek nyní usiluje o úřední povolení, kterým ho získá do své péče.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pohřeb Simony Monyové

Při rozloučení v obřadní síni zazněla i píseň Dobrák od kosti od skupiny Chinaski. Její slova mohla některé účastníky pohřbu překvapit, protože se v ní zpěvák zpívá milé, že je ten, kdo jí "jednou zlomí vaz".

Urbánek k tomu uvedl, že Monyová měla smysl pro humor. Písničky na pohřeb vybírala celá rodina tak, aby při posledním rozloučení zazněly ty, které měla nejraději.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Rodina i veřejnost se loučila se Simonou Monyovou.

Překvapen událostmi posledních dní je i známý brněnský fotograf a rodinný přítel Monyové a Ingra Jeff Kratochvíl. "To, co Boris spáchal, je hrozné. Přeji mu dlouhý život, aby si to každé ráno musel připomínat," řekl. Připomněl, že i Ingrovo první manželství ztroskotalo kvůli jeho násilnickým sklonům.

Ingr je ve vězeňské nemocnici

„Byla na něj uvalena vazba a poté byl převezen do vězeňského nemocničního zařízení s plnou lékařskou péčí, která je součástí brněnské vazební věznice v Bohunicích,“ potvrdila Právu mluvčí policie Petra Vedrová.

Mužův zdravotní stav se zlepšuje. Podle dostupných informací byl útočník a snad i jeho oběť v době osudového konfliktu pod vlivem alkoholu.

Monyová vydala přes třicet dobře prodejných knih a měla údajně i před podpisem smlouvy na scénáře pro původní televizní seriál pro TV Nova za několik miliónů korun. Většina z nich byla vydána v nakladatelství, které neslo jméno jejího muže, teprve dvě poslední vydala sama ve svém nakladatelství Belami, což může také naznačovat prohlubující se rozpory za zdmi zdánlivě pohodového domu, kde nebyla nouze o peníze.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Pohřeb Simony Monyové

Bez ohledu na úspěšnost své produkce se jí manželství s Borisem Ingrem po osmi letech zhroutilo a dokonce se dohodli na jeho vystěhování ze společné domácnosti a Monyová si v obavě před jeho údajnými fyzickými útoky najala i bezpečnostní agenturu.

Podle Kratochvíla, jehož černobílý portrét Monyové vévodil zcela zaplněné obřadní síni, mělo ke konfliktu dojít v garáži domu poté, co se měl Ingr přijít podívat -  už po svém odstěhování ze společné domácnosti - za jejich synem.

Jak skutečně k vraždě došlo, by měl objasnit až soud, od kterého může vrah odejít až s osmnáctiletým trestem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám