Hlavní obsah

Gary Clark Jr., konečně pořádný kytarista

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Americe vychází nová hvězda, nadžánrový kytarista a zpěvák Gary Clark Jr. z Austinu v Texasu. V současné době teprve připravuje oficiální LP pro firmu Warner Bros. Na internetu si ale můžete poslechnout EP Bright Lights.

Článek

Bright Lights je moderní rocková skladba s hodně zkreslenou kytarou ve stylu White Stripes nebo Black Keys, Don't Owe You a Thang zase old-schoolové boogie se slušným sólem. Tím Clarkův repertoár zdaleka nekončí. Je univerzální, jednou natočí hard-rock, jinde experimentuje s nu-jazzovými náladami a hip-hopem (The Life) a nebo udělá věrohodnou soulovou pohodovku jako od Stevieho Wondera.

Clark býval lokální hvězdičkou v Texasu, kde hrál po klubech, až si ho všiml legendární Brit Eric Clapton a vzal ho na Crossroads Festival. Poté šel prudce nahoru, dostal nabídku od velkého vydavatele a chystá turné na větších pódiích. Zatím ovšem hraje jen v Americe, takže koncert v ČR asi nehrozí.

Díky EP Bright Lights se dobře zapsal a stojí na prahu velké kariéry. Je jedním z mála lidí na současné scéně, kteří umí chytře skloubit černou a bílou muziku, retro zvuk i  experimenty. Jak napsal jeden americký kritik, Clark může začít dělat cokoliv, je to chlápek, který má rád Nirvanu, Tupaca i Stevieho Wondera. Bude zajímavé pozorovat, jakým hudebním směrem se vydá.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám