Hlavní obsah

Vyšla nová kniha Cesta černých ovcí

Právo, Ema Stašová

Úspěch trilogie Milénium Stiega Larssona vyvolal na knižním trhu vlnu překladů severských krimi románů. Jak ovšem ukazuje unylé dílko Harriho Nykänena, ne každý Seveřan je geniálním vypravěčem příběhů z podsvětí.

Článek

Helsinský rodák Nykänen se přitom psaním detektivek živí už čtvrt století. Cesta černých ovcí, která nyní vychází česky, je součástí série o záhadném mstiteli Raidovi. V tomto románu Raid doprovází umírajícího zloděje Nygrena na poslední jízdě po Finsku. Cestou vyrovnávají účty, podle zásluh trestají i odměňují staré známé, ač jim v patách uhání policie. Zápletka nepostrádá atraktivitu, hlavní postavy jsou dobře rozvrženy – Raid je akční hrdina, Nygren švihák ze staré školy a komisař Jansson oplývá vzácnou lidskostí. Přesto románu brzy takříkajíc padá řetěz.

Především mu schází kvalitní „záporák“. Hlavní postavy jsou totiž veskrze kladné a dřív, než si stihneme zošklivit náhodného zlosyna, koná se jeho pohřeb. Přitom by stačilo málo. Třeba nespoléhat jen na dialogy a rozhýbat děj pomocí časových skoků ve vyprávění. Také finále vyznívá nanicovatě. Závěrečná odhalení trpí buď plochostí, anebo jsou překombinovaná. Přestože Nykänenově knize nelze upřít jisté řemeslné kvality, na českém knižním trhu se krimi románem roku určitě nestane.

Celkové hodnocení: 50 %

Harri Nykänen:

Cesta černých ovcí

Knižní klub, překlad Jan Petr Velkoborský, 208 stran, 229 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám