Hlavní obsah

Rada ČT zvolila svým předsedou dramatika Milana Uhdeho

Novým předsedou Rady České televize její členové na dva roky zvolili dramatika a bývalého ministra kultury Milana Uhdeho.

Foto: ARCHIV, Právo

Milan Uhde

Článek

Milan Uhde při volbě dostal 12 hlasů z 15. Byl jediným kandidátem. Uhde radu povede po Jiřím Baumrukovi, kterému v červnu skončil mandát.

"Za ty tři roky jsem razil kritický vztah zejména ke kvalitě vysílání České televize," řekl po volbě Uhde. Chce v tom prý i nadále pokračovat. "Já si myslím, že zde začíná určitá změna," řekl. Rada ČT podle něj bude kritická ve všech směrech.

Milan Uhde se narodil 28. července 1936 v Brně, v rodině právníka a advokátky. V roce 1958 absolvoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity (obor čeština a ruština). Uhde napsal celkem asi 30 her a dramatizací a asi 20 her pro divadlo jednoho herce.

Během 70. let upadl v nemilost komunistického režimu a nakonec se ocitl na seznamu zakázaných autorů, patřil také mezi první signatáře Charty 77. Od června 1990 byl ministrem kultury. Po dvou letech usedl do křesla předsedy České národní rady a se vznikem České republiky se stal předsedou Poslanecké sněmovny. Tuto funkci vykonával až do června 1996, poslancem byl šest let, do roku 1998.

Politiku Uhde definitivně opustil v roce 1999. Členem Rady ČT se stal v roce 2008. Předtím působil například jako člen Rady Českého rozhlasu, kde byl dokonce místopředsedou.

Reklama

Výběr článků

Načítám