Hlavní obsah

O Švorcové vyšly dvě knihy - jedna rozpitvává její milostný život

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když si Jiřina Švorcová často stýskala, že po listopadu 1989 byla záměrně uklizena do ústraní, v té době o ní vyšly dvě monografie a televize natočila její medailón.

Článek

O reprizování její nejúspěšnější role v seriálu Žena za pultem ani nemluvě. O koho z „neodstavených“ herců byl v té době takový zájem? Knihu Býti Švorcovou s ní napsal její kolega, herec Jiří Zapletal. Vyšla hned v roce 2000 a je to v mnoha ohledech dobře zpracovaná monografie, kde autor dal Švorcové šanci i k zhodnocení jejích postojů z normalizačních let. Zbytečně, vyšla z toho jako „nenapravitelná idealistka“. Druhou knihu sepsal formou rozhovoru publicista Miroslav Graclík.

Vyšla loni a na pěti stech stranách autor bulvárním způsobem rozpitvává okolnosti hereččina milostného života a podporuje její gloriolu ublížené umělkyně. Navíc opisuje beze studu pasáže ze Zapletalovy knížky. Přesto mimoděk dosahuje tím, že papouškuje vše, co Švorcová řekla, svědectví o jejím hereckém typu a inteligenci. Její problémy totiž nezačaly až po listopadu, ale už v šedesátých letech s proměnou repertoáru. Švorcová chtěla zůstat před diváky za krásnou a ušlechtilou. Jak sama píše, „nikdy mi nedělalo potěšení být na jevišti zlá, vždycky jsem se musela do těch tvrdých, odpudivých poloh nutit, a pak jsem si připadala jako starý divan, ze kterého čouhají dráty, a jen jsem doufala, že si toho diváci nevšimnou.“

Všimli, protože divadlo se už ubíralo jiným, komplikovanějším směrem, s nímž si herečka nevěděla rady. Výmluvná je její odpověď na otázku po nejmilejší roli, kdy jmenuje kalhotkovou roli v Gladkovově Věčně mladé historii a vílu Vltavku z nevýznamné pohádky, zatímco matka Kuráž pro ni byla „nejobtížnější rolí, jakou kdy dostala.“ Byla herečkou prostých, kladných postav hraných s věčně optimistickým úsměvem na rtech. Hraných dobře, protože taková byla i Jiřina Švorcová. Nenapravitelná, nekomplikovaná idealistka.

Reklama

Související články

Seriál Zoufalé manželky končí

Příští série Zoufalých manželek bude poslední, oznámila televize ABC. Jejich duchovní otec Marc Cherry řekl médiím v Los Angeles, že chce, aby seriál odešel na...

Výběr článků

Načítám