Hlavní obsah

Finančníci propůjčují své umělecké poklady na světové výstavy

Právo, Petr Kováč

Špálova galerie v centru Prahy nabízí do konce srpna výběr toho nejlepšího z fotografické sbírky české finanční skupiny PPF. Kolekce vzniká od roku 2002 a v současné době má asi 1400 děl klasiků české fotografie dvacátého století.

Článek

Správce sbírky Pavel Lagner pro Právo uvedl, že PPF ochotně půjčuje svoje poklady na výstavy od Vídně až po New York. „Soustředíme se na výtvarnou fotografii, kterou kupujeme na aukcích, v galeriích, ale získáváme ji i od autorů nebo z pozůstalostí,“ říká Lagner.

Ve sbírce je tak třeba zastoupena část dědictví Anny Fárové, přední české historičky umění, která sepsala monografie či výstavní katalogy Sudka, Funkeho nebo Drtikola. Největší část sbírky PPF tvoří 250 fotografií Josefa Sudka, žádná z nich ale není zastoupena ve Špálově galerii.

„Důvodem je souběžná výstava v Sudkově ateliéru v Praze na Újezdě, kam jsme soustředili to nejzajímavější z jeho tvorby, co vlastní PPF,“ vysvětluje absenci Sudka Lagner. Kurátorem výstavy ve Špálově galerii je přední znalec Josef Moucha, který tu vybral nádherné ukázky z díla takových výtvarných osobností, jakými jsou František Drtikol, Jaromír Funke, Václav Jirásek, Emilia Medková, Karel Plicka nebo Jaroslav Rössler. V podzemí galerie jsou samotné počátky, v přízemí česká meziválečná avantgarda a v prvním patře osobnosti současné české fotografie.

Reklama

Související témata:

Související články

Seriál Zoufalé manželky končí

Příští série Zoufalých manželek bude poslední, oznámila televize ABC. Jejich duchovní otec Marc Cherry řekl médiím v Los Angeles, že chce, aby seriál odešel na...

Výběr článků

Načítám