Hlavní obsah

Legendární reggae rytmika Sly & Robbie v Praze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejslavnější rytmika jamajského reggae Sly Dunbar & Robbie Shakespeare vystoupí v úterý v pražském Lucerna Music baru. Spolu s nimi se představí na pódiu i zpěvák Junior Reid. S ním v druhé půlce osmdesátých let hráli ve skupině Black Uhuru.

Článek

Sly & Robbie , kteří se narodili v první půlce padesátých let, jsou nejenom klíčovou dvojicí pro vývoj reggae rytmiky a celého stylu i z něj odvozeného dubu. Měli vliv i na newyorský experimentální funk osmdesátých let, což dokládají alba s Laswellovým projektem Material  a jako jedni z prvních se obrátili k elektronice, když spolupracovali s Howiem B.

Jsou velkými inovátory. V druhé polovině sedmdesátých let přinesli do reggae tvrdší pojetí rytmiky, označované jako rockers, na počátku osmdesátých let pak styl rub a dub. Experimentovali i s využitím indických tabel a spojovali deriváty jamajského reggae s latinskou hudbou.

Výčet jejich spolupracovníků jde do stovek.  Většina jamajských interpretů využívala jejich služeb. Pravidelně hráli s Black Uhuru, Bunnym Wailerem,  Revolutionaries a  doprovázeli  Petera Toshe, Gregory Isaacse, Culture a Maxi Priesta nebo Yellowmana a dokonce i Jimmiho Cliffa.

Jejich služeb využívali Grace Jonesová, Joe Cocker i Fugees, ale také Bob Dylan na desce Infidels a Mick Jagger na sólovce She Is The Boss. Především natáčeli sami pro vlastní společnost Taxi. Jsou považováni za jeden nejlepších a nejúspěšnějších produkčních týmů na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám