Hlavní obsah

Retro: hitparádu ovládla You've Got A Friend a MTV zabíjela rádio

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 40 lety si v Americe všichni zpívali baladu You've Got A Friend a o deset let později zahájila vysílání první hudební televize MTV, fenomén osmdesátých let, který už poněkud ztratil na lesku.

Článek

Před 40 lety

Před 40 lety se vyšplhal na vrchol hitparády Billboard James Taylor s písní You've Got A Friend, kterou původně napsala Carole Kingová a vyšla na její kultovní desce Tapestry. Taylor za svou verzi dostal Grammy v kategorii Pop Vocal Performance.

Co dodat, snad jen, že je to fantastická a dodnes populární skladba a je docela zábavné pozorovat, jak neustále přibývaly nové a nové coververze, až se jejich počet stal neusledovatelným. Odhadem jich bude několik set, ale možná i přes tisíc.

Jen namátkou, bezkonkurenční je podání Donnyho Hathawawye a Roberty Flackové, dobrá je také Stacey Kentová, jako kluk to zkoušel i Michael Jackson, ale jeho verze zrovna moc přesvědčivá není. Naopak hezkou verzi má zpěvačka Maleewan z Thajska.

Před 30 lety

Většina médií povinně zaznamenala fakt, že před 30 lety začala vysílat MTV, a to pověstnou písní Video Kills the Radio Star. Ale z komentářů se nějak vytratilo nadšení, s jakým se kdysi o MTV mluvilo jako o fenoménu celé generace. Asi to bude tím, že MTV už dnes žádným fenoménem není.

Podobných televizí je mnoho a hlavně už televize jako taková mladou generaci moc nebere. Hudba se šíří přes internet, proč si nechat diktovat nějakým moderátorem, co poslouchat? S rozpaky a oddalováním byla spuštěna i česká MTV, jenže ne celoplošně. Zůstala jen na satelitu a na kabelu a sledovanost je minimální. Třeba někdo složí písničku Internet Kills the MTV Star...

Reklama

Výběr článků

Načítám