Hlavní obsah

Nakladatelství Host vydává další detektivku - Ženy v kleci

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Host vydalo další severskou detektivku, které se dostalo velkorysé reklamní kampaně. Ženu v kleci od dánského autora Jussiho Adler-Olsena představují plakáty coby „krimi čtení na léto“.

Foto: Právo

Jussi Adler-Olsen je ve své knize velmi aktuální.

Článek

Kategorii letní četby splňuje detektivka hned v několika ohledech – dá se snadno přečíst za pár dní a rozklíčování motivu pachatele nestojí čtenáře příliš velkou námahu. Hlavní postavou příběhu je komisař Carl Mørck, který rozšiřuje partu mrzoutských, přemýšlivých detektivů. Po traumatickém zážitku se vedení rozhodne „uklidit“ Mørcka do nově zřízeného oddělení Q. To se má zabývat odloženými, složitými případy. Mørck se svým pomocníkem, syrským mladíkem Asadem, pronikají do pět let staré záhady, kdy beze stopy zmizela nadějná politička Merete Lynggaardová.

Autor střídá vyšetřovací pasáže s líčením ženina utrpení – Lynggaardová žije, je uvězněna tajemnými pachateli v uzavřené tlakové komoře. Dokážou si vyšetřovatelé pospojovat všechny fragmenty případu rychleji, než se definitivně zlomí Meretina psychická odolnost? Adler-Olsen přesvědčivě vykresluje ženin psychologický vývoj v extrémní situaci od odhodlání nenechat se svými trýzniteli pokořit po tichou, odevzdanou rezignaci.

Kniha získává díky Norsku aktuální rozměr

Její osobní příběh je dojemný a silný, nejspíš by si zasloužil víc prostoru, a to i klidně na úkor líčení humorných historek z mezikulturně zbrklé spolupráce Dána a Syřana. Přesvědčivě vylíčená je také narušená osobnost pachatele; jeho vývoj a pohnutky zákonitě musí vyústit v brutální pomstu. Autor v závěru nechává nad poklidným vyřešením celé záležitosti vznášející se otázku, kolik podobně vyšinutých jedinců se kolem nás pohybuje, aniž bychom kdy nahlédli pod jejich pracně vybudované, společensky zcela přijatelné zevnějšky.

To je téma, které dostává v souvislosti s nedávným masakrem v Norsku aktuální rozměr. Adler-Olsen však nerozebírá chyby společenského systému, zaměřuje se pouze na samotné patologické dopady, které mu poskytují dostatečně atraktivní literární námět. Počet podobně umně maskovaných psychopatů pak Adler-Olsen možná doplní v další knize o případech oddělení Q. Dosud třídílná série je mezi čtenáři oblíbená, celosvětově se jí prodaly už tři milióny výtisků. České vydání dalšího případu komisaře Mørcka plánuje Host na příští rok.

Celkové hodnocení: 60 %

Jussi Adler-Olsen:

Žena v kleci Host, přeložila Kristina Václavů, 408 stran, 329 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Morbid Angel se zaměřili na šílenství

Jednou z hlavních hvězd festivalu Brutal Assault jsou američtí Morbid Angel, kteří vystoupí v Josefově hned první den festivalu, ve čtvrtek 11. srpna. Na konci...

Výběr článků

Načítám