Hlavní obsah

Německo otevírá nové keltské muzeum

Právo, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značnému zájmu návštěvníků se těší nové muzeum věnované civilizaci Keltů, které bylo nedávno otevřeno v německém Glaubergu, asi čtyřicet kilometrů od Frankfurtu nad Mohanem. Za prvních sedm týdnů po otevření ho navštívilo na 25 tisíc lidí.

Foto: Právo

Sochy Keltů

Článek

Na základě letecké fotografie už v roce 1987 identifikovali odborníci v okolí Glaubergu kruhovitou hrobku neznámého keltského vládce, který zemřel někdy v 5. století před naším letopočtem. Na cestu do záhrobí dostal zbraně i nejrůznější luxusní předměty. Největší pozornost však vyvolal nález kamenných plastik (na snímku), které patří k nejstarším ukázkám keltského sochařství. Kdysi zobrazovaly ozbrojené bojovníky v životní velikosti.

Kompletně celá zůstala jen jedna z nich, tři další se dochovaly ve větších či menších fragmentech. Podobná díla byla dosud známa jen z jižní Francie a Španělska, kde se Keltové dostali do přímého kontaktu s uměním Řeků a Etrusků. Keltské muzeum v Glaubergu vyrostlo přímo na místě archeologických nálezů, které v 90. letech minulého století vzbudily velkou odbornou senzaci. Moderní stavba nabízí muzejní expozici na té nejvyšší úrovni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám