Hlavní obsah

Letní festival v Salcburku představí mimo jiné i Věc Makropulos

Právo, Vladimír Říha

Nejznámější letní festival v Evropě se koná v rakouském Salcburku. Svou středeční premiérou nového nastudování Verdiho opery Macbeth pokračoval i v oslavách sedmdesátky italského dirigenta Riccarda Mutiho.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Salcburk

Článek

Ten Macbetha na festivalu diriguje a již 28. července dostal od vedení salcburské přehlídky mnoho darů, mimo jiné knihu o sobě a čestné členství v orchestru Vídeňských filharmoniků, kteří ho doprovázejí i v Macbethovi. Muti je mnohými považován za nástupce Karajana, který ze Salcburských letních her učinil v letech 1955 až 1988 nejprestižnější kulturní přehlídku v Evropě.

Verdiho Macbetha bude 13. srpna přenášet i německá stanice 3 SAT, takže i naši zájemci, kteří těžko mohou platit vysoké ceny vstupenek, mají šanci „být při tom“. Již 91. ročník festivalu (zahájil minulý týden Figarovou svatbou) až do 30. srpna uvede desítky operních představení, koncertů a činoher. Nebudou na něm chybět ani čeští umělci. Basbarytonista Adam Plachetka zpívá vMozartově Figarově svatbě a v Donu Giovannim, tenorista Aleš Briscein vystoupí v Janáčkově Věci Makropulos jako Janek.

Janáčkova opera je vedle Macbetha a Straussovy Ženy bez stínů jednou ze tří letošních premiér. Bude uvedena v Salcburku vůbec poprvé, v češtině a v režii Švýcara Christopha Marthalera. Vídeňské filharmoniky v ní bude řídit Fin Esa-Pekka Salonen. V hlavní ženské roli se představí německá sopranistka Angela Denoke. Z dalších festivalových akcí zmiňme i činohry, a to konkrétně tradiční představení Hoffmanstahlova Jedermanna před salcburskou katedrálou a Goethova Fausta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám