Hlavní obsah

Youngův poklad pro country nostalgiky

Novinky, Stanislav Dvořák

Dvanáct skladeb obsahuje živé retro album Neila Younga A Treasure (Poklad). Jestli to bude skutečný poklad i pro vás, záleží také na tom, jak moc vás bere tradiční country.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Neil Young

Článek

Nahrávky jsou staré čtvrt století a nejde ani o jižanský country-rock, ani současný  country-pop, který zpívají pohledné americké barbínky s klobouky v televizi. Jde o čistou country se spoustou houslí a steel kytar. Tímto jsem asi mnohé čtenáře odradil, ale pojďme dále.

V osmdesátých letech měl Young v kapele mnoho výborných instrumentalistů, podle některých přímo špičku žánru. Byl mezi nimi Ben Keith (steel a slide kytary), Rufus Thibodeaux (housle), Spooner Oldham a Hargus "Pig" Robbins (piáno), Tim Drummond (bicí) či Anthony Crawford (mandolína). Právě při sólech kytar a houslí dosahuje deska svých vrcholů, protože kostra písniček je poměrně prostá. Nelze od nich čekat něco nepředvídatelného, muzikanti prostě velice zručně vyplňují prostor mezi žánrovými mantinely, nic míň a nic víc.

Pro ty, kdo mají americké lidovky mimořádně v oblibě, bude A Treasure nádherným zážitkem. Bohužel pouze polovina živých záznamů na desce je skutečně nová, některé  byly vydány na jiných albech.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám