Hlavní obsah

Kino je v Praze často dražší než v New Yorku

Novinky, Stanislav Dvořák

Velmi zajímavé informace pro české diváky přinášejí americký list The New York Times a server Cinemablend. Lístky do kina se podle nich v USA nepřiměřeně zdražují, jenže ceny se od ČR moc neliší.

Článek

Průměrný lístek stál v Americe v roce 1998 4,69 dolaru a dnes asi 8 dolarů (136 korun). Původní strategie prodat lístek za rozumný peníz a pak vnutit lidem předražený pop-corn už neplatí a kina zdražují jako o závod. Přitom lidí přichází do kin stále méně a vzniká začarovaný kruh – kvůli drahotě lidé nechodí do kina a kvůli tomu že nechodí, kina ještě více zdražují.

Na začátku roku se ale objevil zvláštní trend. Lidé prý chtějí do kina, ale jsou tak znechucení předraženými 3D multikiny, že začínají hledat něco levnějšího a chodí do venkovských kin. Díky tomu pak cena průměrného lístku v Americe dokonce maličko klesla.

Komentátor Cinemablendu zmiňuje, že neustále slyší, jak si Američané stěžují na drahé lístky, ale kdyby šli do multikina v Praze, nestačili by se divit. V údajně "chudé východní Evropě" by zaplatili za Harryho Pottera cca 18,8 dolaru, zatímco v Imaxu v Arizoně 15 a v City Cinemas v New Yorku bez 3D dokonce jen 13 dolarů. Ceny jsou tedy u nás stejné nebo ještě horší než v Americe – za Janu Eyrovou dáte dnes v českém multikině 169 korun a za nového Pottera neuvěřitelných 319 korun. Půjdete-li s dvěma dětmi, potřebujete tisícikorunu na jeden film.

Přesto ještě v metropoli existuje pár posledních míst, kde lze jít do kina i za 60 korun. Jde o artové sály typu Aero nebo Světozor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám