Hlavní obsah

Vybagrované gotické sklepy už nikdo Praze nevrátí

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi rozhořčeně reagovali všichni památkáři a historikové umění, na které se Právo obrátilo s žádostí o jejich vyjádření k rozhodnutí ministra kultury Jiřího Bessera (za TOP 09), který v úterý zrušil prohlášení gotických sklepů nedaleko Národní třídy v Praze za kulturní památku, aby se tak uvolnily ruce současným stavebním investorům, kteří v centru budují multifunkční projekt Copa centrum.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Zatím má nad archeologickým bádáním převahu těžká technika.

Článek

„To je skandální rozhodnutí. Pan ministr Besser je ministrem kultury, proto by se měl snažit hájit zájmy kultury a ochrany památek. Já jeho kroky sleduji s naprostým zděšením,“ řekl pro Právo Jan Royt, historik umění a ředitel Ústavu pro dějiny umění.

A dodal: „Když něco podobného zbouráme či se to zdevastuje, tak se to odstraní navždy. Když někdo chce stavět na území památkové rezervace, jakou je historické centrum města Prahy, tak musí počítat s tím, že se bude muset velmi ohleduplně chovat ke všemu, co s historickou identitou toho místa souvisí. O tomhle snad v kulturní Evropě nemusí nikdo nikoho přesvědčovat!“

Podle tiskové mluvčí Národního památkového ústavu Zdeňky Kalové investor zatím pořád musí přistupovat ke gotickým sklepům v centru Prahy jako by to byla kulturní památka, na tom podle ní rozhodnutí pana ministra nic nemění.

Hra o čas: do sklepů zatéká

Jaroslav Podliska, vedoucí archeologického odboru Národního památkové ústavu pro Právo řekl: „Ministerstvo se vymlouvá na procesní chyby, ke kterým tu došlo, a proto to chce znovu vše projednávat. Jako archeolog musím varovat. Část těchto sklepů je nyní po průzkumu zcela nebo téměř obnažena. Prší do nich a zatéká. Ta jednání se povedou hodně dlouho, takže během zimy to tam zamrzne."

"Prostě mám dojem, že se tu hraje o čas, že investor a majitel pozemku nedělá nic pro zabezpečení této památky, že mu nesmírně vyhovuje fakt, že se tu bude donekonečna diskutovat a diskutovat. Pokud se totiž s tím něco rychle neudělá, tak za rok není co chránit, protože z dobře zachovalých středověkých sklepů, což je v rámci této části Prahy historický unikát, zůstane jen totálně zdevastované torzo,“ dodal.

Sklepy měly přednost před metrem

Památkář a stavební odborník Václav Jandáček pro Právo obsáhle komentoval celou situaci: „Část středověkých sklepů ve Spálené ulici, od rohu ulice Purkyňovy, až k nároží obchodního domu, byla objevena už při stavbě metra v letech 1979 - 85. Tehdy se rozhodlo o jejich zachování. Jedná se o středověké prostory zaklenuté valenými klenbami, mnohé mají původní otisky bednění kleneb a výklenky pro osvětlení, míra zachování je značná a hodnota souboru stoupá s jeho celistvostí."

"Jde o jeden z mála zachovaných případů hmotné podstaty Nového města z dob jeho vzniku! Tento fakt zabránil v 80. letech minulého století likvidaci části tehdy známých sklepů při dokončování metra," dodal.

Podle Jandáčka mělo být zachování a využití středověkých sklepů v novostavbě Copa Centra předpokládáno již při zadání projektu a současný archeologický průzkum měl tuto skutečnost jen potvrdit. Na adresu Jiřího Bessera dodal: „Současné rozhodování, přešlapování a kličkování ministerstva kultury není příliš důstojné, a už vůbec ne odborné!“

Reklama

Související témata:

Související články

Besser chce bojovat za snížení DPH u knih

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) chce dál bojovat za snížení sazby DPH na knihy. Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce, vysílaných tentokrát živě...

Výběr článků

Načítám