Hlavní obsah

Nové knihy – Tove Janssonová, Hugo N. Gerstl i Garfieldova show č. 1

Právo, František Cinger

Nabídku nových knih z léta, jako když vyšije, zahajuje vzpomínková próza Tove Janssonové, populární finské spisovatelky píšící švédsky, malířky, ilustrátorky i autorky komiksů, s Hugo N. Gerstlem se podíváme do dávné historie, kdy na papežském stolci měla spočinout žena, L. J. Smithová nabízí výlet do světa fantazie, kde podobně jako v životě jde o dobro a zlo, a úplně nakonec bonbónek v podobě dalších příběhů kocoura Garfielda.

Článek

Tove Janssonová: Kniha léta

V Knize léta Tove Janssonová, autorka známých příběhů o skřítcích Muminech a jejich přátelích, zpracovala vlastní vzpomínky na prázdniny na ostrůvku Klovharun u finského pobřeží. Prostořeká Sofie, v níž nepochybně zpracovala vlastní zážitky, si užívá volného času, divoké přírody, nespoutaného moře a hlavně babičky. Ta si s vnučkou většinou dobře rozumí, protože si umí hrát a má bujnou fantazii, někdy se ale obě i do krve pohádají a občas se jejich role dokonce obrátí. Drobné příhody z ostrovního života jsou zachyceny s jemným vtipem a hlubokým porozuměním pro citové nejistoty dětství i nástrahy stáří. Ideální četba pro chvíle, kdy se letní počasí mění podobně jako v této knížce a různé generace jsou spolu víc než jindy.

Nakladatelství Plus, 144 stran, 229 Kč

Hugo N. Gerstl: Písař

Písař Martin Paschal románu H. N. Gerstla byl přítelem, důvěrníkem a nakonec i milencem Joanny Angliorum, pozdějšího papeže Jana VIII. Toto jméno však bylo z církevní historie posléze vymazáno. Ne snad proto, že jde o dávné 9. století, ale spíš proto, že se přišlo na to, že tento podle dochovaných zpráv moudrý papež, byla žena. Anglická dívka Joan tolik toužila po vzdělání a po jiné životní roli, než jaká byla tehdy ženě určena, že se rozhodla vystupovat jako muž. Její převlek byl úspěšný a životní dráha, spojená se vzděláním v klášterech, ji nakonec vynesla až na papežský stolec. Příběh této osobnosti znají nakonec i filmoví fanoušci ze snímku Legenda o Janě režiséra Sönke Wortmanna.

Motto, 456 stran, 349 Kč

L. J. Smithová: Tajný kruh – Otrokyně, kniha druhá

Pokračování strhujícího fantasy příběhu moderních čarodějek od americké autorky populárních Upířích deníků L. J. Smithové. Po zasvěcení do Tajného kruhu mladých čarodějek se Cassie opájí svou nově nalezenou mocí, která je stejně návyková jako nebezpečná. Octne se mezi dvěma soupeřícími klany a záhy stojí před zásadním životním rozhodnutím: Má zradit ty, které miluje, nebo se doznat a riskovat tak vyhoštění z kruhu? Příběh dobra a zla bude mít vyústění v třetím díle, na který se čtenáři mohou těšit.

Nakladatelství CooBoo, 224 stran, 249 Kč

Peter Berts, Mark Evanier: Garfieldova show č. 1

Komiksová knížka Garfieldova show č. 1: Prokletí kočičáků a další příběhy vznikla k TV seriálu, ve kterém se v roce 2008 Garfield vrátil na obrazovky. Na rozdíl od „klasického“ Garfielda, který rozesmává lidi bez rozdílu věku prostřednictvím krátkých tříobrázkových stripů, je tento komiks určen spíš mladším čtenářům. Garfield se v něm vypraví na lov ryb (pochopitelně v akváriu), vyšetřuje únos (plyšového medvídka), protrpí si děsivý obřad zvaný rodinné focení, málem ovládne svět a ještě učiní vzácný nález, který ho skoro připraví o střechu nad hlavou. Prostě pár obyčejných dnů v životě slavného oranžového kocoura!

CREW, 48 stran, 189 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám