Hlavní obsah

V Mikulově vystoupí stálice i nové objevy alternativní scény

V mikulovském amfiteátru se opět sejdou stálice alternativní scény i nové klubové objevy na festivalu Eurotrialog. Pořadatelé lákají na dočasně obnovenou Půlnoc, punkery z Visacího zámku a opět koncertující Vltavu. Až z Islandu přijede akustická kapela Árstíðir. Zlatým hřebem budou koncerty na střeše Dietrichsteinské hrobky, kde hudební zážitek umocňuje krásný výhled na město a okolí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Visací zámek

Článek

Eurotrialog se snaží odlišit od ostatních festivalů neobvyklou dramaturgií, jež se vyhýbá střednímu proudu, takřka rodinnou atmosférou a zvláštnostmi, které se neopakují na žádné jiné přehlídce. Každoročně do areálu pod kopcem Turold přijíždí asi 2000 lidí.

Festival vznikl v roce 1999 jako místo setkávání protagonistů alternativní scény z Česka, Slovenska a Rakouska. Mikulov se svou polohou pro podobnou přehlídku nabízel. "Jednoho dne mě napadlo, že nebudeme jezdit pořád tam a zpátky, ale že se potkáme uprostřed cesty. A tak vznikl Eurotrialog. Festival na pomezí tří států," uvedl v tiskové zprávě organizátor Romek Hanzlík, bývalý člen skupiny Už jsme doma. V počátcích přehlídky stál také Michal Kaščák, dnes pořadatel obřího slovenského festivalu Pohoda.

Severská polyfonie

Eurotrialog letos 19. srpna zahájí islandští hosté - Árstíðir, kteří hrají hudbu na pomezí folku a popu. Šest mužských hlasů se proplétá ve specifické severské polyfonii, která staví harmonii na jiných principech než jsme zvyklí, a vytváří tak pocit mrazivého napětí, popsali pořadatelé v programu. Hvězdami pátečního večera jsou skupiny Dva, Půlnoc, Visací zámek a Tleskač.

Druhý festivalový den se na pódiu vystřídají třeba folkoví Žamboši, Vltava a ženská skupina Dybbuk. Zahraje také kapela Kopir Rozsywal Bestar, znovuobnovená po téměř deseti letech. Tvoří ji členové Psích vojáků. Na střeše hrobky letos zahrají legendy brněnské alternativní scény - v sobotu vystoupí bubeník Pavel Fajt, v neděli přehlídku uzavře kytarista Vladimír Václavek.

Přesný program najdou zájemci na webových stránkách www.eurotrialog.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám