Hlavní obsah

Obrovský portrét Evity Perónové odhalili v Buenos Aires

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několikatunový ocelový portrét bývalé první dámy Evy Perónové přesahující deset poschodí shlíží na Argentince z budovy ministerstva sociálních věcí v Buenos Aires. Portrét odhalila v úterý u příležitosti 59. výročí její smrti prezidentka Cristina Fernándezová.

Článek

Dílo o rozměrech 24 krát 31 metrů vytvořili argentinští umělci Daniel Santoro a Alejandro Marmo. Provedením se podobá portrétu kubánsko-argentinského revolucionáře Ernesta "Che" Guevary na fasádě jednoho kubánského ministerstva na havanském náměstí Revoluce. Fernándezová řekla, že právě pohled na něj během návštěvy Havany ji inspiroval k tomu, aby podnítila vzdání podobné pocty Evě Perónové.

Tato bývalá herečka si jako manželka prezidenta Juana Dominga Peróna získala srdce mnoha Argentinců podporou sociálních programů a působením ve prospěch volebního práva pro ženy. K popularitě "Evity", jak byla nazývána, přispíval i její přitažlivý zjev. Zemřela v pouhých 33 letech na rakovinu. Její osud se v 70. letech stal námětem slavného, o dvacet let později zfilmovaného muzikálu.

Cristina Fernándezová, která se bude zanedlouho ve volbách ucházet o druhý prezidentský mandát, ji ve svých projevech často připomíná.

Reklama

Související témata:

Související články

The National vystoupí 17. srpna v Praze

Jedna z nejúspěšnějších amerických indie-rockových kapel The National se 17. srpna představí před českým obecenstvem. Koncert se uskuteční v pražském Divadle...

Výběr článků

Načítám