Hlavní obsah

John Mucha si chce plán na přemístění Epopeje na Pohořelec prostudovat

Právo, Peter Kováč

John Mucha, který v současné době pobývá v Londýně, se ve čtvrtek vyjádřil pro Právo k rozhodnutí pražského magistrátu, aby Slovanská epopej Alfonse Muchy byla trvale vystavena v bývalé jízdárně jezdeckého pluku na pražském Pohořelci. Správa Pražského hradu tento objekt dosud využívá jako skladiště.

Foto: Petr Horník, Právo

Epopej v Praze

Článek

„Abych řekl definitivní ano, nebo ne, k tomu je potřeba, abych si podrobně prostudoval, zda se tam Muchova plátna opravdu vejdou a zda bude možné je vystavit tak, jak si to sám malíř kdysi představoval,“ řekl malířův vnuk, který chce jednat nejen s magistrátem, ale i se Správou Pražského hradu.

Podle historika umění Karla Srpa z Galerie hlavního města Prahy, který se profesně zabývá po léta Muchovou epopejí, se do jízdárny na Pohořelci celý soubor pohodlně vejde.

Cyklus by měl být pohromadě

Pro Právo řekl: „Jsou na to zpracované dvě architektonické studie a obě prokazují, že by to bylo pro Muchu nejen důstojné místo, ale že by se tu divákům nabídl i autentický pohled na to, jak si sám umělec představoval symbolické řazení všech dvaceti obrazů do jednotlivých menších a tematicky uzavřených celků, které jsou inspirované mytologií a dějinami Slovanů.“

John Mucha se pro Právo vyjádřil velmi kriticky k současnému osudu Slovanské epopeje. „Stav, že pět velkých pláten je dnes zabaleno ve Veletržním paláci a zbytek je na Moravském Krumlově, mi připadá tristní. Chtěl bych, aby Mucha jako celek zůstal v Krumlově, dokud v Praze nebudou zrekonstruovány odpovídající prostory, tak aby zájemci o Muchovo dílo viděli tento cyklus v Praze důstojně a pohromadě.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám