Hlavní obsah

Besser chce spojit Státní operu s Národním divadlem, výhrady odmítá

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) se ve čtvrtek ohradil proti výtkám senátorů, kteří nesouhlasí s propojením Státní opery Praha (SOP) s Národním divadlem (ND). Prohlásil, že hodlá postupovat podle zákonů. Transformaci považuje s ohledem na hospodářskou situaci i dramaturgii obou institucí za nezbytnou. Operní a baletní soubor SOP prý nezanikne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09)

Článek

Senát přes ministrovy námitky poměrně těsnou levicovou většinou označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné. Po ministerstvu chce před případnou transformací vypracování a předložení koncepce takovéto přeměny. Do té doby by ministerstvo žádné transformační kroky nemělo podnikat, doporučil Senát na základě petice za zachování samostatnosti souborů SOP.

"Navrhovaná transformace je bez odůvodnění její reálné potřeby. Nezakládá se na aktuálním rozboru hospodaření a detailním vyčíslení a srovnání stávajícího stavu s budoucími efekty," uvedl předseda senátního kulturního výboru Jaromír Jermář (ČSSD).

Bude se postupovat podle zákonů

"Usnesení Senátu beru na vědomí, postupovat však budu podle platných zákonů. Žádná moc nesmí platit víc než zákony, tedy ani politická, ani odborářská," prohlásil ministr. Podotkl, že celou transformaci slíbil představit teprve v září. Členové horní komory měli podle něj možnost dokázat, že Senát není "další odborářskou baštou v naší zemi, která vnímá falza a lži a nenaslouchá zákonům". Usnesení horní komory, pro které bylo 36 ze 66 senátorů, ale kromě členů vládních frakcí nepodpořili už jen zástupci KDU-ČSL.

Besser odmítl tvrzení, že by transformaci plánoval bez analýz a podkladů. Podle nich by varianta samostatných organizací byla mnohem dražší, sumu ale neuvedl. Podle něj nicméně konkrétní úspora ze sloučení k 1. lednu 2012 bude 22,3 miliónu korun, další úspory si slibuje od procesně-personálního auditu SOP i ND. Besser také poznamenal, že SOP a ND se nikdy nebyly schopny dohodnout na dramaturgii, takže se stávalo, že oba operní domy v jeden den nabízely stejný titul.

Ministr také připomněl, že podle zákona má SOP jako příspěvková organizace dosahovat vyrovnaného rozpočtu. V uplynulých dvou letech ale její hospodaření skončilo se ztrátou přes 13 miliónů korun, což by byl důvod pro její zrušení. Hlavním cílem propojení je podle ministra účelnější vynakládání finančních prostředků.

Obavy ze zániku SOP

Tenorista Lubomír Havlák jako zástupce organizátorů petice ale namítl, že letos by hospodaření SOP mělo skončit se ziskem až 14 miliónů korun, což by mohlo zahladit loňský deficit ve výši 13,53 miliónu korun. Podle Havláka SOP fakticky přestane od ledna 2012 existovat, protože bude podřízena pod ND. "Ze značky Státní opera Praha zbude jen nápis," míní Havlák.

Zaměstnanci Státní opery trvají na samostatnosti obou souborů. Domnívají se, že za transformací naplánovanou na léta 2012 až 2015 stojí spíše ekonomické zájmy ministerstva kultury, nežli snaha o zvýšení umělecké úrovně.

Reklama

Související témata:

Související články

Besser chce bojovat za snížení DPH u knih

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) chce dál bojovat za snížení sazby DPH na knihy. Řekl to v nedělních Otázkách Václava Moravce, vysílaných tentokrát živě...

Výběr článků

Načítám