Hlavní obsah

Nové knihy – Stephen Clarke, Věra Kudynová, Ann Grangerová a Adam Blade

Právo, František Cinger

Knižní nabídka tohoto týdne je veskrze letní. Britský novinář a spisovatel Stephen Clarke s využitím suchého anglického humoru vybízí k cestování, Věra Kudynová s úsměvným nadhledem komentuje roztodivné vztahy mezi pohlavími, populární britská autorka detektivek Ann Grangerová nabízí řešení další smrtelné záhady a Adam Blade uvádí první díl ve světě už úspěšné fantasy.

Článek

Stephen Clarke: Tak pravil hlemýžď

Knihu Tak pravil hlemýžď aneb Jedenáctero přikázání pro život mezi Francouzi, v níž Stephen Clarke soustředil řadu vtipných pozorování o svérázu francouzského života, lze číst jako zábavný dodatek k veleúspěšné sérii Merde. První část volné trilogie Merde! Rok v Paříži vyšla česky v roce 2007. Čtenář se humornou formou dozví, jak bez větší úhony přežít v zemi, kde na každého může čekat spousta nečekaných nástrah. Krásná francouzština, jazyk tamních obyvatel, se může jevit jako naprosto záludný. A jak píše sarkastický Clarke, v zemi, která je hrdá na své vybrané způsoby, s vámi však její obyvatelé nezřídka elegantně vyběhnou.

Nakladatelství Plus, 184 stran, 249 Kč

Věra Kudynová: Má dáti dal

Znalkyně vztahů mezi mužem a ženou, které mají tolik podob, kolik jen partnerských a jiných poměrů existuje, nabízí v knize Má dáti dal nové povídky. Navazuje tak vlastně na předcházející svazek Zrcadlo v koupelně z roku 2006. Hlavními hrdinkami přitom nejsou jen mladé či nejmladší ženy, často je jim přes čtyřicet, mají „své“ prožité, zkušenostmi oplývají, přitom jsou racionální, sebevědomé, zároveň živočišné a žádoucí. S neúprosně přibývajícími roky neztratily apetit do života. Muži i ženy v popisovaných vztazích často spřádají „sítě“, ale mnohdy v nich uvíznou sami - lapeni do svých vlastních her.

Motto, 240 stran, 239 Kč

Ann Granger: Svíčka za mrtvého

V románu Svíčka za mrtvého dojde v neobvykle chladný letní den na starém bamfordském hřbitově v Anglii k hrůznému nálezu. V hrobě rodiny Greshamových, kam má být uložen další její člen, se najdou lidské ostatky, u nichž je zřejmé, že tam nebyly uloženy při oficiálním pohřbu. Při vyšetřování vyjde najevo, že jde o pohřešovanou dívku Kimberlay Oatesovou, která se záhadně ztratila před dvanácti lety. Kvůli případu musí inspektor Markby zrušit plánovanou dovolenou s Meredith Mitchellovou, a ta má tak mnohem víc času na sousedské klábosení... i na slavnostní večeři s místním poslancem, při níž vyjde najevo, že byl s mrtvou dívkou ve spojení. Další ze série populárních detektivek populární autorky.

Motto, 304 stran, 269 Kč

Adam Blade: Beast Quest - Ferno, ohnivý drak

K létu samozřejmě patří pořádná fantasy. Podle amerického serveru amazon.com je Adam Blade téměř třicetiletý Angličan, oba rodiče byli učiteli a amatérskými umělci. Dospívajícího mladíka fascinovaly otcovy obrazy bitev anglické historie i meč na zdi jeho pracovny. Kniha Beast Quest - Ferno, ohnivý drak je prvním dílem napínavého příběhu, který si získal nejen americké čtenáře. Šest zdivočelých netvorů ohrožuje mírumilovnou Avantii - a první z nich je Ohnivý drak Ferno, který chrlí oheň, spaluje úrodu i všechno živé. Hledá se proto hrdina, který by netvorům v pustošení země zabránil. Je snad oním zachráncem Tom, obyčejný vesnický kluk?

Albatros, 128 stran, 149 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám