Hlavní obsah

Dosud neznámé fotografie Beatles vynesly v aukci 6,2 miliónu korun

New York

V newyorské aukční síni Christie's vyneslo 50 zatím neznámých fotografií Beatles na 6,2 miliónu korun (361 938 dolarů). Navzdory očekávání tak středeční dražba originálních černobílých fotografií, které ležely 45 let v krabici, vynesla téměř čtyřnásobek. Oznámila to agentura AP.

Článek

Beatles měli svůj první koncert v USA ve washingtonském Coliseu 11. února 1964 jen dva dny poté, co před americkým publikem debutovali v legendární televizní show Eda Sullivana.

Autorovi fotografií Miku Mitchellovi bylo tehdy osmnáct a byl u toho, když Beatles přijeli na nádraží Union Station. Nebývalou hysterii fanoušků kapely věrně zachytil na svých fotografiích. Fotografoval také tiskovou konferenci před koncertem v Coliseu a byl také na jevišti při koncertu. O půl roku později také na svých fotografiích zvěčnil koncert Beatles v Civic Center v Baltimore ze 13. září 1964.

Experti Christie's předem vyjádřili přesvědčeni, že fotografie určitě osloví fanoušky Beatles i rockové historie. Pokud jde ale o jejich prodejní cenu, byli poněkud zdrženliví s ohledem na to, že Mitchell není veřejnosti a odborníkům známý fotograf. Očekávali, že by fotografie mohly být vydraženy zhruba za 100 000 dolarů.

Fotografie byly představeny nejdříve v červnu na výstavě v Londýně, pak na další výstavě v New Yorku a pak teprve šly do aukce.

Reklama

Související témata:

Související články

Fotografie Roberta Vana míří do New Yorku

Úterní předpremiéru má za sebou vernisáž fotografií Roberta Vana, které se objevily na kalendářích Kavárna Slavia a Grandhotel Evropa. Fotografie budou na...

Výběr článků

Načítám