Hlavní obsah

Legendární Glenn Miller Orchestra se příští rok vrátí do ČR

Novinky, Filip Šára

Nejznámější swingový orchestr se po roce opět představí v Česku. V období od 5. do 26. ledna 2012 uspořádá několik koncertů po celé republice. Turné naváže na předchozí úspěchy uvedením nového koncertního programu s příznačným názvem „In the Miller Mood“. Pod stejným jménem poté vydají i další album.

Článek

Postupně v Plzni, Karlových Varech, Praze, Českých Budějovicích, Brně, Ostravě, Hradci Králové a Liberci uslyší publikum nejen skladby Glenna Millera (Moonlight Serenade, String of Pearls, Stairway To The Stars nebo Somewhere Over The Rainbow), ale i Woodyho Hermana, Harryho Jamese či zpěvačky Elly Fitzgeraldové.

To vše pod taktovkou Wila Saldena, který vede skutečně skvělý hudební ansámbl. Ať už se jedná o sólistu Garyho Tolea (pozoun), Kevina Sheehana (saxofon, klarinet, flétna), trumpetistu Jeremyho Deatona nebo vokalisty Valerii Dukeovou a Briana Hemstocka.

Krátký, ale plodný život

Orchestr vznikl již roku 1938. Glenn Miller se stal nejen zakladatelem nejpopulárnějšího swingového orchestru, ale záhy rovněž hlavní hvězdou amerického jazzu. Jeho desky byly nejprodávanější. Neuvěřitelnou kariéru zastavila už po pěti letech záhadná smrt během druhé světové války. Letadlo směřující z Londýna do Paříže, na jehož palubě byl, zkrátka zmizelo. Bylo mu 40 let.

Skončil Millerův život, nikoli však jeho sláva. Hudba takřka sedmdesát let mrtvého Glenna Millera je stále velice oblíbená a jeho pokračovatele budou zajisté opět čekat vyprodaná hlediště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám