Hlavní obsah

V Praze odhalí sochu k 800. výročí svaté Anežky Přemyslovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sochu k 800. výročí svaté Anežky Přemyslovny odhalí ve středu v sídle Senátu v průchodu mezi druhým a třetím nádvořím Valdštejnského paláce v Praze. Odhalení sochy je součástí řady akcí při příležitosti narození královské dcery, která se zřekla majetku i nabídek ke sňatku s nejmocnějšími muži tehdejší Evropy a namísto toho následovala ideál sv. Františka. Dílo žáků kamenické a sochařské střední školy v Hořicích posvětí pražský arcibiskup Dominik Duka.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Valdštejnský palác, budova Senátu

Článek

Lidé začali nejmladší dceru českého krále Přemysla Otakara I. a Konstancie Uherské uctívat jako světici brzy po její smrti. Příčinou byl její altruismus projevujícím se velkorysou dobročinností, rezignací na světské pocty a nezištnou péčí o chudé a nemocné. Z historických pramenů a legend vyplývá, že jedním z charakteristických znaků jejího jednání byl kromě jiného i pocit zodpovědnosti za společnost a stát. Rozvážnost a uvážlivost se projevila v době rozkvětu přemyslovského státu i v údobích politických a sociálních krizí.

Svatá Anežka Česká se narodila kolem roku 1211 a zemřela 6. března 1282. O její kanonizaci usilovala už Eliška Přemyslovna a poté i Karel IV., ale teprve roku 1874 byla prohlášena za blahoslavenou. Svatořečení papežem Janem Pavlem II. se uskutečnilo 12. listopadu 1989 v Římě, jen několik dní před začátkem politických změn v tehdejším Československu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová alba: Vilém Čok, The Horrors nebo Cold

Samé zajímavé rockové nářezy vycházejí ve třetím prázdninovém týdnu. Na své si v něm přijdou jak milovníci tradičního českého bigbítu, pro něž je tu novinka...

Výběr článků

Načítám