Hlavní obsah

Do kin přijde nová pohádka Modrý tygr

Právo, Klára Kolářová

Kus za karlínským viaduktem, mezi oprýskanými činžáky, vyrostla malá botanická zahrada. Není naplněním úpěnlivého volání Pražanů za zelenější metropoli, její vybudování mají na svědomí čeští filmaři, kteří zde natáčejí nový snímek pro děti s názvem Modrý tygr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Oukropec, Jan Hartl a Anna Polívková ukazují prostory skleníku, ve kterém se odehrává několik důležitých scén filmu.

Článek

Režisér Petr Oukropec byl ve své dosavadní kariéře zvyklý především na producentskou sesli. Původně se podílel jen na scénáři filmu, postupně mu ale příběh přirostl k srdci natolik, že pro něj bylo obtížné vzdát se možnosti projekt také režírovat. „Režijní a dramaturgickou supervizi nade mnou drží alespoň Bohdan Sláma, kterému jsem produkoval třeba Venkovského učitele. Ukazovali jsme mu některé denní práce a líbily se mu,“ líčí Oukropec.

Příběh vypráví o dvou dětech, Johance a Matyášovi, které se snaží zachránit starou botanickou zahradu před zánikem. Ambiciózní starosta Rýp totiž místo ní chce vybudovat nové zábavní centrum. Jeho plány však naruší příchod záhadného modrého tygra, po němž začnou všechny postavy postupně pátrat. Scénář filmu vychází ze stejnojmenné úspěšné knihy Terezy Horváthové. „Kniha je úžasná,“ shoduje se s režisérem i herec Jan Hartl, který ztvárnil postavu tatínka hlavní chlapecké postavy.

Anna Polívková jako redaktorka

„I když se v příběhu jedná o spor, jestli zbořit, nebo zachovat botanickou zahradu, žádnou lacinou ekologickou agitku v tom nehledejte. Malé děti naštěstí nejsou ještě tak uvědomělé. Prvoplánové poselství navíc diváka spolehlivě otráví,“ myslí si Hartl a dodává, že u filmu by se mohli bavit kromě dětí také jejich rodiče. V tom mu dává za pravdu také další herečka, Anna Polívková. Ta hraje v Tygrovi redaktorku, která měla být podle scénáře původně mrcha, nakonec se z ní ale vyklubala docela pozitivní postava.

„Scénář mě nadchl. Tahle pohádka by mohla konečně vybočit ze série princeznovských filmů, kde jsou draci a králové. Ne že by mi nějak vadily. Jen je jich už celkem dost,“ myslí si mladá herečka. Další pokusy o zapředení rozhovoru nakonec přeruší exkurze do skleníku, kde se v pondělí natáčela scéna s hrajícími si dětmi. Podle Oukropce se architekt inspiroval vyhlédnutým předobrazem v Budapešti. „Většina dekorací je přenositelná, i tak je ale mnoho květin pravých,“ ukazuje režisér. Kromě vegetace si štáb musel poradit také se psy, kočkami, mluvícím papouškem, a hlavně mládětem tygra, které podstoupilo natáčení v ulicích města i přímo ve skleníku. Zatím prý přežilo bez újmy mládě i jeho okolí. I když několik scén malého tygříka ještě čeká.

Premiéra příští rok

Přesto to vypadá, že hlavní potíže si tvůrci během dvou měsíců natáčení již prožili. „Jen najít vhodné místo nebylo snadné. Nakonec jsme zvolili tento plácek. Původně tu byly odpadky a injekční stříkačky, ale nedali jsme se a vyčistili jsme to tady. Atmosféra Karlína pro mě byla důležitá, doufám, že dýchne i na diváky v kině,“ říká režisér. Ve filmu uvidí diváci kromě již jmenovaných třeba Báru Hrzánovou, Libuši Havelkovou nebo Lenku Vychodilovou.

Největším oříškem bylo podle Oukropce najít představitele hlavních dětských rolí. Casting si vyžádal rok a půl, před režisérovýma pozornýma očima defilovalo na tisíc dětí. „S výslednou volbou jsem maximálně spokojen. Jakub Wunsch i Linda Votrubová jsou filmové objevy. Linda má v sobě kouzlo mladé Natalie Portmanové,“ láká Oukropec. Modrý tygr, který vzniká v česko-německo-slovenské koprodukci, má jít podle plánů do kin na konci února 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Tónech Chodovské tvrze zazní i rock

Úterním večerním koncertem zahajuje 8. ročník letního hudebního festivalu Tóny Chodovské tvrze. Až do 27. července se na šesti koncertech vedle klasické hudby...

Nová alba: Vilém Čok, The Horrors nebo Cold

Samé zajímavé rockové nářezy vycházejí ve třetím prázdninovém týdnu. Na své si v něm přijdou jak milovníci tradičního českého bigbítu, pro něž je tu novinka...

Výběr článků

Načítám