Hlavní obsah

V Praze začal festival Sen letní noci, který zakončí koncert Kusturici na Vltavě

Festival Sen letní noci zahájila v pondělí Putující galerie, kterou si mohou zájemci prohlédnout v tramvaji projíždějící na několika různých linkách centrem Prahy. Nevšední expozice nabízí cyklus dokumentárních fotografií z natáčení filmu Emira Kusturici Závěť od českého fotografa Petra Našice. Informovala o tom za pořadatele festivalu Anna Dušková.

Foto: Profimedia.cz

Festival potrvá do 22. července, kdy vyvrcholí koncertem Emira Kusturici na pontonu mezi Karlovým mostem a mostem Legií v blízkosti Střeleckého ostrova.

Článek

Festival potrvá do 22. července, kdy vyvrcholí koncertem Emira Kusturici na pontonu mezi Karlovým mostem a mostem Legií v blízkosti Střeleckého ostrova. Čerstvý nositel francouzského Řádu čestné legie, slavný filmový režisér a hudebník, vystoupí se svou kapelou The No Smoking Orchestra. Před ním se představí Dan Bárta a Illustratosphere a dalšími hosty, skupinami Vrelo, Maxmaber Orkestar a The Spankers. Večer zakončí velký ohňostroj.

Vedle pátečního koncertu nabídne hudební část festivalu Praha - Sen letní noci i historické vozidlo Praga projíždějící ve čtvrtek odpoledne centrem města, z něhož bude v ulicích hrát skupina Maxmaber Orkestar.

Cena za celoživotní dílo pro Otakara Vávru

Festival nabízí i jiné druhy umění. Například 19. července se uskuteční zahájení výstavy fotografa Milomira Kovačeviče - Strašniho s názvem Světla noční Paříže v Galerii kritiků v Paláci Adria. Výstava předního evropského fotografa potrvá do 30. července.

Výtvarná část akce dále zahrnuje výstavu mostarského fotografa Dragana Teodoroviče - Zeka s názvem Hudební cesta kolem světa, která se uskuteční od 21. do 27. července v Galerii Dea Orh v Praze. Expozice oficiálního fotografa Kusturici zahrnuje nejzajímavější okamžiky koncertních a divadelních vystoupení The No Smoking Orchestra. Výstava bude slavnostně zahájena 21. července ve 20:30 Jiřím Bartoškou. Emir Kusturica na vernisáži předá cenu za celoživotní dílo svému profesoru z FAMU Otakaru Vávrovi.

Velkoformátové foto na Smetanově nábřeží

Velkoformátové fotografie Našice z natáčení zatím posledního hraného filmu Emira Kusturici Závěť budou umístěny od 21. července přímo na zdi náplavky Smetanova nábřeží na poloostrově Hollar. Fotografie umístěné na banneru o rozměrech 20 krát šest metrů budou viditelné nejen z poloostrova Hollar, ale také ze Střeleckého ostrova i z vodní hladiny během koncertu Kusturici na Vltavě. Vernisáž, kterou zahájí režisér Jan Hřebejk spolu s Kusturicou, se bude konat na poloostrově Hollar 21. července od 16:00.

Přehlídka nejlepších filmů Kusturici se uskuteční od 19. do 22. července v letních kinech Regina a Střelecký ostrov a v kině Světozor. Promítány budou filmy Dům k pověšení (1988), Otec na služební cestě (1985), Arizona Dream (1993), Černá kočka, bílý kocour (1998), Underground (1995) a Život je zázrak (2004). Více informací k programu je zde.

Páteční koncert je určený pro širokou veřejnost, předpokládaná účast je podle pořadatelů 80 000 až 100 000 lidí. Také loni Vltava a její nábřeží v Praze ožily říznou balkánskou hudbou. Na pontonu přímo na řece sarajevský rodák Goran Bregović za doprovodu svého Svatebního a pohřebního orchestru roztančil na různých plavidlech i na nábřežích a mostech mnohé z desítek tisíc přihlížejících lidí. Jako host se v polovině koncertu nečekaně objevil Karel Gott.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám