Hlavní obsah

Pirátská strana pořádá na Vlčtejně festival proti OSA

V přírodním areálu zříceniny Vlčtejn se tuto sobotu koná první ročník hudebního festivalu Vyosení. Česká pirátská strana tak chce dokázat, že se hudebníci mohou uživit i bez Ochranného svazu autorského (OSA). Účast na několikahodinové akci přislíbilo 12 kapel a hudebních formací.

Článek

Sloganem festivalu je heslo "Hudby plný talíř, OSA (Ochranný svaz autorský) ani halíř". "Umění má být svobodné, umělec si má vydělávat koncertováním, prodejem hudby na internetu, prodejem reklamních předmětů, a ne brát dividendy za to, že před mnoha lety něco složil," uvádějí pořadatelé.

Návštěvníci budou oceňovat vystupující

OSA je občanské sdružení, které zastupuje více než 7000 domácích a více než milión zahraničních nositelů autorských práv, tedy skladatelů, textařů a nakladatelů. Mimo jiné autorům poskytuje služby spojené s výběrem a následným rozúčtováním autorských odměn.

Festival je koncipován tak, že lidé mohou na místě přímo podle své vůle odměnit vystupující, kteří je zaujali. Návštěvníci si mohou koupit libovolný počet hlasovacích lístků, každý za 20 korun. Během koncertů je pak mohou vhazovat do schránky kapele, která je zaujala. Hlasovací lístky se pak sečtou a hudebníci dostanou přesně tolik korun, jaká je hodnota vhozených hlasovacích lístků.

Od hard rocku až po ska či reggae

Přírodní amfiteátr zříceniny hradu Vlčtejn na jižním Plzeňsku využívají organizátoři různých hudebních akcí více než 30 let. Pódium bude proti lehkému dešti zastřešeno, v případě horšího počasí se program přesune do sálu v Losiné u Plzně.

Festival začíná po oficiálním zahájení ve 14 hodin koncertem hardcorové kapely Ethos of Nemesis. V programu jsou zastoupeny různé žánry od hard rocku přes rock'n'roll a crossover až po ska či reggae. Akce by měla končit dvě hodiny po půlnoci. Program a další podrobnosti jsou zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám