Hlavní obsah

Na festivalu v Českém Krumlově se můžete těšit na Ramóna Vargase

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večerním koncertem v Pivovarské zahradě začne v pátek dvacátý ročník hudebního festivalu Český Krumlov. Podruhé v České republice vystoupí slavný mexický tenorista Ramón Vargas, který za doprovodu pražských rozhlasových symfoniků řízených Ondrejem Lenárdem přednese v Pivovarské zahradě od 20 hodin árie Donizettiho, Gounoda, Verdiho, Ciley a dalších.

Foto: ČTK

Ramón Vargas bude spolu s Josém Curou a Plácidem Domingem hvězdou letošního festivalu v Českém Krumlově.

Článek

Před koncertem se setkal Vargas v Praze s novináři a přiznal, že se po šesti letech do České republiky velice těšil. „V Praze jsem měl tehdy obrovský úspěch a reakce publika mne přesvědčila, že bych se měl vrátit,“ říká Vargas. „V Českém Krumlově jsem ještě nebyl, ale slyšel jsem o jeho krásách, a tak organizátorům festivalu nedalo moc práce mne přesvědčit,“ pokračoval sympatický padesátiletý umělec.

„Nakonec z Vídně, kde s rodinou žiji, to není tak daleko,“ dodává. Vystupování pod širým nebem jako v Krumlově není pro Vargase nic nového. „Jen je třeba zvolit trochu eklektičtější repertoár pro letní publikum, nevynechat některé populární árie, což neznamená, že by koncert byl méně kvalitní,“ poznamenává. V příštím roce oslaví třicet let na operních scénách a těší se zejména na účinkování ve Vídni, v newyorské MET a v Bavorské opeře v Mnichově, které považuje za hlavní světové scény.

Koncertů čeká Ramóna ještě hodně

Letos po Českém Krumlově bude mít ještě v červenci koncert v Benátkách na náměstí sv. Marka, chystá se na turné po Jižní Americe, vystoupí i v rodném Mexiku. „V říjnu se vracím do newyorské MET a budu zpívat v nové inscenaci Mozartova Dona Giovanniho,“ řekl Právu. Konec roku ho zastihne v milánské La Scale v Offenbachových Hoffmannových povídkách.

Jako lyrický tenor musí velice dbát o hlas. „Vždy respektuji stav hlasu a nesnažím se ho přepínat, pečuji o hlasovou techniku a raději s některými rolemi počkám, než abych se unáhlil a poškodil ho,“ dodal pěvec, který nemá příliš rád moderní režiséry. „Nejhroznější jsou ti, co nemají úctu k hudbě. To raději z inscenace odejdu,“ uzavřel Vargas. Festival, který potrvá do 20. srpna, nabízí na Vargasův galakoncert ještě 200 lístků k sezení a některé levnější k stání.

V sobotu pokračuje festival koncertem violoncellisty Mischy Maiského, který za doprovodu SOČR zahraje díla Beethovena a Brahmse. Celkem přinese kolem 15 koncertů, kde vystoupí i další operní hvězdy jako José Cura a Plácido Domingo.

Reklama

Související témata:

Související články

Beyoncé počtvrté a celkem slušně

Studiové album s prostým názvem 4 přináší další porci popu od nadané a půvabné Američanky Beyoncé. Balady se jí opět povedly, ale ne všechno na desce patří do...

Výběr článků

Načítám