Hlavní obsah

Premiéry – Harry Potter, Jmenuji se Oliver Tate a Generace Singles

Právo, Věra Míšková

Tento týden je ve znamení definitivně posledního Harryho Pottera, k němu se v kinech přidávají dvě novinky – příběh o dospívání Jmenuji se Oliver Tate a dokument o nezadaných lidech Generace Singles.

Článek

Harry Potter a Relikvie smrti – část 2

Velká slavná sága o čarodějnickém učni Harrym Potterovi se i na filmovém plátně – počtvrté pod režijní taktovkou Davida Yatese - s konečnou platností uzavírá. Alespoň tak to tvrdí autorka literární předlohy Joanne Rowlingová. Poslední díl začíná tam, kde první část Relikvií smrti končila – triumfem Voldemorta (Ralph Fiennes) svírajícího vítězně vytouženou hůlku smrti, která mu má dát neomezenou moc. To, že se tak nestane, je pro Pána zla největším zklamáním i důvodem k znepokojení – vedle kritického okamžiku, kdy zjistí, že Harry objevil tajemství viteálů a postupně je ničí…

Tak tedy vzhůru do poslední, rozhodující bitvy. Ve výpravném finále vrcholí souboj dobra a zla do otevřené války čarodějného světa. Nikdy nebylo v sázce tolik jako teď. Nikdo už není v bezpečí. Je to ale Harry Potter, kdo možná bude muset postoupit oběť největší, když se přiblíží rozhodující bitva s Lordem Voldemortem.

Harry Potter a relikvie smrti – část 2, VB/USA 2011, 130 min., Režie David Yates, Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Helena Bonham Carter, Jim Broadbent, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Tom Felton, Ralph Fiennes a další.

Jmenuji se Oliver Tate

Na festivalu v Sundance, a pak i v Karlových Varech, měl režijní debut Richarda Ayoadea (natočený podle slavné knižní předlohy Joea Dunthornea) u diváků úspěch. Není divu: hrdinou podmanivého příběhu o dospívání je patnáctiletý kluk,  který má dva cíle: pomocí pečlivě promyšleného plánu zachránit manželství svých rodičů, a přijít o panictví před svými dalšími narozeninami.

Obává se, že jeho matka prožívá románek s new-age pošukem Grahamem, a tak monitoruje dění v rodičovské ložnici podle aktivity přepínače tlumených světel a falšuje sugestivní milostné dopisy matky otci. Zároveň se pokouší dvořit své spolužačce Jordaně, žhářce, která osobně dohlíží na to, co si Oliver zapisuje do svého deníku – obzvláště na pasáže, které se týkají jí samotné.

Jmenuji se Oliver Tate, VB/USA 2010, 97 min., Režie Ayoad, hrají Craig Roberts, Yasmin Paige, Paddy Considine, Gemma Chan, Sally Hawkins a další...

Generace Singles

Dokumentaristka Jana Počtová se rok scházela s šesti nezadanými lidmi neboli singles. S lidmi, kteří z různých důvodů po třicítce žijí sami, nezakládají rodinu. Jsou soběstační, nezávislí, svobodní – prostě singles. Ale přejí si to tak?

Říká se, že lidé v současnosti touží stále více po svobodě, odmítají být uzavřeni do jasně definovaných rolí, sociálních pozic a očekávání. Svoboda je dnes vnímána jako vyšší hodnota než stabilita. Co všechno způsobuje, že se takto mladí lidé podivně rozhodnou? A je tomu opravdu tak? Není spíš problémem dneška, že lidé nemohou (ač by více než chtěli) někoho nalézt? Někoho, s kým stráví celý život, s kým založí rodinu, s kým si budou rozumět?

Počtová zkoumá, nakolik je to jejich rozhodnutí a nakolik se jim dosud nepoštěstilo najít životního partnera, byť o to velmi stojí.

Generace Singles, ČR 2011, 77 min., Režie: Jana Počtová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám