Hlavní obsah

Ostravský operní zázrak, třináctiletá Patricia Janečková, nahrává první desku

Právo, Denisa Telaříková

Přestože už si děti užívají letní prázdniny, třináctiletá Patricia Janečková z Ostravy, která zvítězila v prvním ročníku hudební soutěže Talentmánie, stále pracuje. Po převzetí vysvědčení ze 7. třídy, mimochodem uspěla s vyznamenáním, se vydala s otcem do Bratislavy, kde natáčí svou první desku.

Foto: Novinky

Debutové album třináctileté Patricie Janečkové vyjde už letos v říjnu.

Článek

Patricie, máš před sebou ještě téměř dva měsíce prázdnin, jak je prožiješ? Zaslechla jsem, že si moc neodpočineš?

Bude to tak půl na půl. Začala jsem totiž pracovně, momentálně nahrávám v Bratislavě moje první CD, na které mě připravovala operní pěvkyně Eva Dřízgová. Pozvala jsem si také zajímavé hosty: světoznámou slovenskou sopranistku Adrianu Kučerovou a vynikajícího českého barytonistu Adama Plachetku. Deska vyjde v říjnu.

Takže tví fanoušci už se mají na co těšit. Uvidí tě také na nějakém koncertě?

Vystoupím například 27. července na bratislavském festivalu Viva Musica! Zazpívám zde společně právě s Adrianou Kučerovou známé operní árie, písně a duety. Vše bude pod taktovkou Oskara Rózsu. Tento koncert zachycený na DVD bude také součástí mého debutového alba. Na disku navíc budou rozhovory s umělci a archivní záběry z Talentmánie.

Užijí si tě fanoušci i v Ostravě?

Poslední týden v srpnu začnu zkoušet v Národním divadle Moravskoslezském dětskou operu Kominíček. Hraju zde roli Julie. Premiéra opery bude v září.

Foto: Novinky

Debutové album třináctileté Patricii Janečkové vyjde už letos v říjnu.

Kdy si teda o prázdninách odpočineš?

Před bratislavským koncertem pojedu k mé nejlepší kamarádce do Beskyd na chatu. A po koncertě máme v plánu celá rodina vyjet někam k moři, asi do Chorvatska.

Změnilo ti nějak vítězství v celorepublikové televizní hudební soutěži život?

Ani moc ne, jenom mám více zpívání a cestování. Času je sice méně, ale když chci, najdu si čas i na kamarádky a taky na koníčky. Kromě hudby a zpěvu mám ráda divadlo, lyžování, plavání a také ráda kreslím. Doma máme pejska a papouška.

Má někdo z rodiny podobný talent?

Hudba byla a je v naší rodině koníčkem téměř pro všechny. Pradědeček zpíval ve sboru, děda hrál na tubu a kontrabas, maminka zase na housle. Moje starší sestra Lucie taky zpívala v operním studiu při Národním divadle Moravskoslezském pod vedením paní Lenky Živocké. Já tam chodím už čtvrtý rok. Sestra to už ale nezvládala časově, má moc učení.

Jaké písně nejraději zpíváš a které posloucháš?

Zpívám od čtyř let hlavně pro radost sobě a lidem kolem sebe. Nejraději zpívám operní árie. Samozřejmě že i poslouchám klasiku, opery. Ale mám ráda i pop ze starších let, například Beatles, ABBU nebo Michaela Jacksona.

Čemu se chceš věnovat po ukončení základní školy?

Určitě se chci dál věnovat hudbě a zpěvu. Můj sen je stát se operní zpěvačkou.

Plánuješ zůstat i nadále v Ostravě?

Zatím ano, ale v budoucnu bych chtěla určitě studovat zpěv i někde v zahraničí.

A mimochodem jaké bylo vysvědčení, jsi s ním spokojená?

Na to, že jsem ve škole hodně chyběla, to dopadlo dobře. Musela jsem totiž poctivě všechno dohnat, dopsat si písemky. Měla jsem vyznamenání, tři dvojky.

Reklama

Související témata:

Související články

Karlovarský filmový festival začal balit

Po deseti dnech se začal v neděli 10. července karlovarský filmový festival balit. Vestibul hotelu Thermal v neděli odpoledne připomínal spíše velké skladiště...

Výběr článků

Načítám