Hlavní obsah

Skupina Pendulum: Remixovat Coldplay bylo k popukání

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australská skupina Pendulum uzavřela Rock for People. Zpěvák Ben Mount a baskytarista Garreth McGrillen se s Právem podělili o dojmy a prozradili několik zajímavostí o své tvorbě.

Foto: Jakub Deml, Právo

Ben Mount (vlevo) a Gareth McGrillen před svým vystoupením na Rock for People.

Článek

Pár dnů před vaším vystoupením na Rock for People jste hráli na slavném britském festivalu Glastonbury. Jsou pro vás koncerty na tomto festivalu výjimečné?

Ben Mount (zpěv, rap): Opět to bylo úžasné. Hráli jsme před Beyoncé. Byli jsme tam už po čtvrté, ale poprvé na hlavním pódiu. A byl to letos těžký set, protože jsme hráli ještě za dne a my máme hodně světelných efektů a videoprojekcí. Ale lidi skvěle reagovali a pod pódiem jich bylo sto tisíc, takže to dobře dopadlo.

Hrajete rádi pod širým nebem?

Mount: Ano, i když je to jiné než v klubech, protože vždy nemůžeme všechno ovlivnit, například dobu, ve kterou hrajeme. Ale naše vystoupení nestojí jen na světlech. Důležitější je energie a propojení s publikem. A lidé na festivalech rádi blázní, takže to bývá fajn. Pendulum plus festival se rovná skvělé šílenství.

Liší se koncertní úprava vašich písní od albové?

Mount: Naše idea je taková, že chceme dosáhnout i naživo studiového zvuku. Přesně, jak ho znáte z desky.

Na svém posledním albu Immersion jste se opět víc odklonili od elektroniky k rockové hudbě. Proč?

Gareth McGrillen (baskytara, DJ): Poslední album v určitém slova smyslu doplňuje předchozí dvě. Dovolili jsme si totiž vydat se cestou, která nás lákala, ale nehodila se do koncepce. Nyní jsou tam například i prvky heavy metalu. Ale můj názor je takový, že nejrockovější ze všech je naše druhá deska In Silico.

V souvislosti s vaší kapelou se často mluví o remixech skladeb jiných skupin. Jak důležitá součást vaší tvorby to ve skutečnosti je?

McGrillen: Není to moc důležité, ale vždy jsme dělali taneční hudbu a o covery nás žádalo i britské Radio 1. Naše vlastní hudba je samozřejmě podstatnější.

Jak vybíráte písně, které zremixujete?

McGrillen: Myslím, že jsme je vždy vybrali chytře, protože všechny ty remixy měly velký úspěch. Jde o to, abychom měli dobrý pocit z jejich potenciální drum’n’bassové verze. Třeba Coldplay jsme vybrali proto, že se nám zdálo, že slyšet jejich píseň Violet Hill v trochu osolené verzi bude k popukání.

Mount: Remix každé skladby měl vlastní důvod. V zásadě si vybereme ty, které se nám líbí, ale chceme je přece jen trochu upravit k obrazu svému.

Vaše písně byly v minulosti využity pro různé účely, od reklam po počítačové hry. Byli jste s výsledkem vždy spokojeni?

McGrillen: Zatím naštěstí ano. Kdyby naši písničku chtěli do reklamy na dámské hygienické potřeby, nesouhlasili bychom. Ale žádný tak blbý požadavek se zatím ještě neobjevil. Ani do toaletního papíru bychom asi nešli.

Reklama

Související témata:

Související články

Návrat Pavla Bobka proběhl na Rock for People

Druhý den hudebního festivalu Rock for People sice ráno pokropil déšť, odpoledne se ale vyčasilo a v podvečer svítilo sluníčko. Po deštivé neděli přišlo...

Výběr článků

Načítám