Hlavní obsah

Fotografka Markéta Othová vystavuje v galerii Jiří Švestka

Právo, Peter Kováč

Galerie Jiří Švestka představuje do 30. července výběr ze současných fotografických prací české umělkyně Markéty Othové. Jednotlivé série se věnují zátiší, architektuře a záznamům z cest.

Článek

Othová tu zkouší opakování motivů v různých rozměrech, fotografie tak ozvláštňuje vidění jinak docela banálních věcí, jako je prostřený stůl, schodiště nebo práh domu.

Zásadně jde o černobílé fotografie. Othová v nich dovede vyjádřit něco z poetické ženské duše, citlivosti a plachosti, ale také kouzla zvídavého objevování.

Nedokonalosti vůbec neskrývá, naopak je považuje za estetický přínos. Mírné rozostření proto není na škodu.

Profesionální fotograf by si zřejmě rval hrůzou vlasy, ale autorka fotografii používá jako výtvarné dílo a k onomu záměru vyhovuje vlastně všechno, tedy i technické neobratnosti. Je to v mnohém konceptuální umění, pokud se to tak vůbec dá nazvat.

Galerie Jiří Švestka nedávno vydala ve spolupráci s prestižním německým nakladatelstvím Walther König i první obsáhlou monografii Markéty Othové, která je nyní v galerii v prodeji. Výstava je otevřena od úterý do soboty do 11 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní výstava o Dvořákovi

České muzeum hudby v Praze otevřelo novou interaktivní výstavu o skladateli Antonínu Dvořákovi. Nachází se v přízemí hlavní budovy na Malé Straně a váže se...

Výběr článků

Načítám