Hlavní obsah

Letní kina zpříjemní teplé večery malým i velkým

Pražanům bude opět letní večery zpestřovat nabídka letních kin. Již tradičně si mohou pod širou oblohou vychutnat filmové zážitky na Střeleckém ostrově, v Karlíně v zahradách rádia Regina nebo na zastávkách Kinobusu.

Foto: Roman Vondruš, ČTK

Kinobus při zastávce na Chvalské tvrzi v Horních Počernicích.

Článek

Letní kina v centru metropole každoročně přilákají tisíce mladých diváků. Mezi oblíbená místa prázdninového promítání patří Střelecký ostrov. Tradici filmových přehlídek na něm založil již v devadesátých letech Kinematograf bratří Čadíků. Letos radnice ostrov pronajala společnosti Malostranská beseda.

Pro diváky organizátoři připravili výběr českých i zahraničních snímků z různých kategorií. Během července se mohou lidé přijít podívat například na Lidice, Habermannův mlýn, Norské dřevo nebo Pulp Fiction, ale také na přehlídku nejlepších filmů Emira Kusturici. Na ostrově se ale budou konat i koncerty, 14. července vystoupí americká folková zpěvačka Suzanne Vega.

Již několikaletou tradici promítání má takzvaný Kinobus. Speciálně upravený autobus do ulic vysílá pražský dopravní podnik. Od poloviny června do začátku září bude zdarma promítat na více než 20 místech hlavního města výběr z české kinematografie. V kinobusu postupně diváci uvidí filmy oceněné Českým lvem, jako je Tmavomodrý svět, Je třeba zabít Sekala a Obsluhoval jsem anglického krále.

Kina představí starší filmy i novinky

Představí se i divácky úspěšný Kajínek nebo Hlídač č. 47. Projekce se v létě konají i v Karlíně v zahradách Českého rozhlasu Regina, kde organizátoři vsadili především na americké akční, hororové nebo sci-fifilmy jako Transformers 3, X-Men: První třída nebo Zdrojový kód. Promítat se budou i české snímky.

Letního kina se letos nedočkají na Občanské plovárně pod Letnou. „Bohužel nedošlo k dohodě s provozovatelem kina,“ řekl Lukáš Kranda z Občanské plovárny. V případě nepřízně počasí mohou diváci, kteří nemají zájem o sledování nových filmů v moderních multikinech a chtějí se pokochat úspěšnými snímky z minulosti, navštívit Pražské filmové léto v Aeru, Biu Oko nebo Světozoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiéry - Cigán, Hanna a Ženy sobě

Do kin vstupují tento týden tři premiéry: přímo z hlavní soutěže karlovarského festivalu přichází film Cigán slovenského režiséra Martina Šulíka, dále je tu...

Výběr článků

Načítám