Hlavní obsah

V tuzemských kinech vydělávají hlavně 3D filmy, české snímky se horší

Právo, Věra Míšková

Tuzemská kina vykázala loni nejvyšší tržby od roku 1993, diváci odevzdali 1,49 miliardy korun. Na čtvrteční tiskové konferenci Asociace producentů v audiovizi to řekl předseda její správní rady Pavel Strnad, který zároveň připomněl, že podíl českých filmů na návštěvnosti byl 34,7 procenta, přišlo na ně 4,7 miliónu diváků.

Článek

Hezká čísla - zdálo by se, že je to dobrá zpráva pro producenty, distributory i kinaře. Jenže ti všichni od té doby zaznamenali prudký pokles: v letošním prvním čtvrtletí přišlo meziročně o 1,2 miliónu diváků méně.

Kdo nebo co za to může? Určitě dražší vstupné na 3D filmy, přičemž další zvýšení cen všech lístků lze očekávat od vyšší DPH. A může za to i slabé první pololetí z hlediska atraktivních titulů – až květen přivedl čtvrté Piráty z Karibiku, teď se čeká Harry Potter.

Pohled do statistiky ale také odhaluje, že za pěkné výsledky mohlo loni šest z jednadvaceti natočených filmů: Ženy v pokušení překročily milión, Kajínek tři čtvrtě, Román pro muže se téměř dotkl půl miliónu, Doktor od jezera hrochů, Kuky se vrací a Občanský průkaz měly přes 300 tisíc diváků.

České filmy nedosahují vysokých kvalit

Vyvstává tedy otázka, zda v blízké budoucnosti nezmizí z kin některé filmy: distributor, který může díky digitalizaci uvést 100 kopií najednou, asi nebude cpát kinařům film, jehož předpoklad návštěvnosti je tisíc diváků. Ostatně nejspíš by se mu to vůbec nepovedlo.

Můžeme se tak dočkat toho, co jinde už znají, že zdaleka ne všechno, co se natočí, se také dostane do kin. Upřímně řečeno – už aby to bylo. Kvalitativní úroveň českých filmů prvního pololetí je až na pár výjimek spíše zoufalá a mohlo by se stát, že opakované zklamání z českého filmu, který býval donedávna spolehlivým magnetem, vyžene z kin další diváky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám