Hlavní obsah

Premiéry - Cigán, Hanna a Ženy sobě

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kin vstupují tento týden tři premiéry: přímo z hlavní soutěže karlovarského festivalu přichází film Cigán slovenského režiséra Martina Šulíka, dále je tu americký akční thriller Hanna s Cate Blanchettovou v jedné z hlavních rolí a drsná americká komedie Ženy sobě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Top foto k DVD

Článek

Cigán

Autenticky působící drama, odehrávající se v rómské osadě na Slovensku, je příběhem čtrnáctiletého chlapce, který by se chtěl vymanit z předurčenosti prostředí, do kterého se narodil a v němž vyrůstá.

Adamovi zemřel otec, a nikdo neví, co se vlastně stalo. A nikdo se tím ani nezabývá - nejsou svědkové ani důkazy. Matka chce zabezpečit děti, a tak se provdá za otcova bratra – zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti – boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů...

Režisér Martin Šulík posbíral množství materiálu, do rolí Rómů obsadil rómské většinou neherce a rómštinou se ve filmu i mluví. Na karlovarském festivalu měl film po slavnostní premiéře bouřlivé ovace vstoje.

Cigán, Slovensko/Česko, 2011, 107 min., drama

Režie: Martin Šulík, Hrají: Janko Mižigár, Martin Hangurbadžo, Miro Gulyas, Martina Kotlárová

Hanna

Šestnáctiletá Hanna je bystrá a milující dcera. Její otec, bývalý agent CIA, ji vychovával v odlehlé pustině na severu Finska. Vychoval ji s láskou, ale také s odhodláním udělat z ní tvrdého zabijáka.

Hanna umí lovit, zvládá sebeobranu, vzdělání čerpala z jediné encyklopedie a z knihy pohádek, ale nebylo toho málo. Je připravena splnit své poslání, protože její rodina má ve světě nějaké nevyřízené účty, a je na ní, aby je vyrovnala.

V hlavních rolích tohoto strhujícího thrilleru hrají vedle talentované šestnáctileté představitelky hlavní role Saoirse Ronanové také velké světové hvězdy Cate Blanchettová a Eric Bana.

Hanna, USA 2011, 111 min., akční thriller

Režie: Joe Wright, Hrají: Saoirse Ronanová, Cate Blanchettová, Eric Bana a další.

Ženy sobě

Komedie Ženy v sobě vznikla v produkční dílně Judda Apatowa, který natočil filmy jako Kopačky, Zbouchnutá nebo Komici.

Její hrdince Annie se v životě moc nedaří, je typická smolařka a magnet na pohromy. Pochybné milence opouští většinou přes plot, v práci ji terorizují zákazníci. Jediný světlý bod v jejím životě představuje kamarádka Lilian, která se má právě vdávat. Annie jí slíbila pomoci se svatebními přípravami, a to je to nejhorší, co může Lilian potkat. Neboť vše, na co Annie sáhne, selže, případně skončí zatčením, otravou jídlem, ohavnou scénou, v níž hraje hlavní roli čokoládová fontána nebo sexem s dopravákem.

Ženy sobě, USA 2011, 125 min., komedie

Režie: Paul Feig, Hrají: Kristen Wiigová, Maya Rudolphová, Rose Byrneová, a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám