Hlavní obsah

Nové knihy - Království na konci cesty i Pavoučí kosti

Právo, František Cinger

Jan Guillou nabízí v tomto týdnu závěrečný díl křižácké trilogie o rytíři Arnovi, Roberto Bolaño podává borgesovský obraz fiktivních ex-spisovatelů, hrdinka Kathy Reichsové známá z televizního seriálu Sběratelé kostí zase zjišťuje, jak mohl jeden muž zemřít dvakrát, a James Twining nabízí strhující příběh spiknutí kolem Caravaggiových obrazů, na němž se podílí policie, politici, církev i mafie.

Článek

Jan Guillou: Království na konci cesty

Švédský novinář a spisovatel Jan Guillou, který se proslavil dvanáctidílnou sérií o smyšleném špiónovi Carlu Hamiltonovi přezdívaném Červený kohout, se nyní věnuje středověkým dějinám své země. Po románech Cesta do Jeruzaléma a Templář vychází závěrečný díl „křižácké trilogie“, v němž se templářský rytíř Arn vrací roku 1192 ze Svaté země do götlandského kláštera Varnhem. Podle prvních dvou knih natočil v letech 2007 a 2008 režisér Peter Flinth dobrodružné historické filmy. Arnovi jde o sjednocení švédský kmenů. Nyní po překonání nových nesnází konečně uzavře sňatek s milovanou a věrnou Cecílií. Vystaví několik hradů a po téměř dvě desetiletí pomáhá udržovat v Götlandu mír. Nakonec však boje o uprázdněný trůn vyvolají válku s Dány, v níž Arn ztratí syna a sám je smrtelně zraněn.

Argo, přeložila Jana Svatošová, 408 stran, 398 Kč

Roberto Bolaño: Nacistická literatura v Americe

Právě Nacistickou literaturou v Americe na sebe chilský spisovatel Roberto Bolaño (autor nezapomenutelného románu Divocí detektivové) poprvé upoutal pozornost. Formálně jde o slovník spisovatelů, ale žádná slavná jména skutečných latinskoamerických autorů, kteří si tak či onak zadali s fašistickou ideologií, tam čtenář nenajde. Jde o hybridní žánr: soubor typicky bolañovských, záměrně znejistělých vyprávění, kde banální a všední historky nabývají děsivých a groteskních rozměrů. Autor tu má blízko k Borgesovi, který také věrohodně vyprávěl o ne-existujících spisovatelích, textech a historických osobnostech a s radostí ze hry vymýšlel příručky typu Fantastické zoologie.

Argo, přeložila Anežka Charvátová, 200 stran, 279 Kč

Kathy Reichsová: Pavoučí kosti

Jak mohl muž ze Severní Karolíny zemřít dvakrát? Tuto otázku si klade dr. Temperance Brennanová, hrdinka knih americké autorky Kathy Reichsové, která je mimo jiné soudní antropoložkou Úřadu vrchního soudního lékaře státu Severní Karolína. Takže vše, o čem píše, jako vědkyně dobře zná. I proto působí díly televizního seriálu Sběratelé kostí tak věrohodně. V detektivním příběhu jde o Johna Loweryho, který byl prohlášen za mrtvého v roce 1968. Údajně zemřel při letecké havárii ve Vietnamu a jeho tělo bylo pohřbeno v Severní Karolíně. Po čtyřiceti letech je dr. Brennanová přizvána k případu utonulého muže v quebeckém Hemmingfordu. Oběť je identifikována jako John Lowery. Proč se tělo amerického vojáka objevilo v Kanadě? Brzy se najde další sada ostatků, u nichž je nalezena Loweryho osobní vojenská známka.

BB art, přeložila Kristýna Kučerová, 304 stran, 249 Kč

James Twining: Ženevský podvod

Londýnský rodák James Twining nabízí příběh bývalého agenta CIA Toma Kirka. Vše začíná v Římě, kde dojde k několika vraždám naaranžovaným podle Caravaggiových obrazů. Kirka vyhledá na pohřbu jeho dědečka agentka FBI Jennifer Browneová, s níž v minulosti spolupracoval na některých případech, a požádá ho o pomoc při získání dávno ztraceného Caravaggiova obrazu Narození Páně. Jenže při akci v losangeleském kasinu zavraždí Jennifer odstřelovač. Tom má pocit, že její smrt nikoho nezajímá, a rozhodne se najít vraha sám. Ukazuje se, že ve hře jsou kromě mafie, policie, politiků, bank, překupníků a vykradačů hrobů i významná muzea, galerie či soukromí sběratelé. Nitky se sbíhají do bezcelní zóny v Ženevě. Je možné, že řešení najde Tom Kirk po mnoha letech ve vlastní rodině?

BB art, přeložila Ivana Nuhlíčková, 352 stran, 249 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám